Hier zijn de recensies van oorlogsverhalen. Het gaat hierbij meestal om recensies van boeken over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn zowel recensies van boeken die volledig aan de fantasie ontsproten zijn als boeken die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Hier zit je dus juist als je op zoek bent naar een recensie van een boek over de oorlog!

Denis Avey

De man die naar Auschwitz wilde Denis Avey

Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen. Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.

Lees meer »

Edith Hahn-Beer

De oorlogsbruid Edith Hahn-Beer

Edith Hahn studeert rechten in Wenen wanneer Oostenrijk door de Duitsers wordt ingelijfd. Ze wordt vanuit het joodse getto naar een werkkamp in Duitsland gestuurd. Na maanden van onmenselijk zwaar werk kan Edith eindelijk weer naar huis, maar in Wenen is de situatie voor joden dramatisch verslechterd. De schok is groot als ze hoort dat haar moeder op transport is gesteld naar een concentratiekamp in Oost-Europa en als blijkt dat haar vriend Pepi niet de rots in de branding is die ze nu zo hard nodig heeft.Uit angst om opgepakt te worden, besluit Edith niet terug te keren naar het getto. Ze verwijdert de davidster van haar kleren en zwerft door de stad. Met valse papieren komt Edith in München aan. Daar ontmoet ze Werner, een charmante nazi officier die op slag verliefd wordt op haar en haar ten huwelijk vraagt. Ondanks het enorme gewetensconflict en de angst om haar grootste geheim - haar joodse identiteit - te moeten prijsgeven beseft Edith dat dit aanzoek haar redding kan betekenen.

Lees meer »

Laurent Binet

HhhH Laurent Binet

Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias ‘de beul van Praag’ en ‘het blonde beest’, is uitvinder en uitvoerder van de Shoah, en een van de wreedste nazi’s die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem ‘HhhH’: Himmlers hersens heten Heydrich. In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat.De gevolgen zijn meedogenloos: de granaat is geworpen door de Tsjechische parachutist Jan Kubis, en als represaille worden twee Tsjechische dorpen met de grond gelijkgemaakt, honderden mannen standrechtelijk geëxecuteerd en duizenden vrouwen en kinderen afgevoerd en vergast.

Lees meer »

Jenna Blum

De verloren familie Jenna Blum

De Duits-Joodse Peter Rashkin heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten.Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarstwegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie.

Lees meer »

Lucas Correa

Het Duitse meisje Armando Lucas Correa

Voordat alles veranderde had de Joodse Hannah Rosenthal een heerlijk leventje. Maar nu, in 1939, zijn de straten behangen met rood-wit-zwarte vlaggen; de bezittingen van haar familie worden in beslag genomen en ze zijn niet langer welkom op plekken die vroeger een tweede thuis waren. Dan dient zich een uitweg aan: de SS St. Louis, een oceaanstomer die Joden een veilige overtocht vanuit Duitsland biedt. Het lukt de Rosenthals een plaats te bemachtigen en ze vertrekken richting Havana. Maar al snel zorgen onheilspellende geruchten ervoor dat de voorzichtige hoop van de passagiers plaatsmaakt voor angst. Het schip dat hun redding leek te zijn, wordt hun noodlot.Zeventig jaar later, in New York, ontvangt Anna Rosen voor haar twaalfde verjaardag een pakketje van haar oudtante Hannah. De inhoud van het pakketje zorgt ervoor dat Anna en haar moeder naar Havana reizen om de waarheid te achterhalen over het mysterieuze en tragische verleden van hun familie.(Bol.com)

Lees meer »

Diney Costeloe

Familie op de vlucht Diney Costeloe

Duitsland, 1937. Naarmate de nazi’s het land verder in hun greep krijgen, wordt Joden het leven steeds moeilijker gemaakt. Er komen wetten die hun verbieden op bepaalde plekken te komen, niet-Joden in dienst te nemen, en bepaalde beroepen uit te oefenen. Ruth en Kurt moeten toekijken hoe hun vier kinderen, Laura, Inge en de tweeling Peter en Hans, getreiterd en vernederd worden.Als Kurt wordt opgepakt en hun winkel in brand wordt gestoken, ziet Ruth geen andere mogelijkheid dan met de kinderen aan de hand te vluchten. Maar waar kunnen ze heen, waar zijn ze nog veilig? Wat volgt is een wanhopige zwerftocht door een land waarin helden en verraders er precies hetzelfde uitzien. 

Lees meer »

Paul Dowswell

Ausländer Paul Dowswell

Berlijn 1941 : het kloppende hart van het naziregime. Pjotr, met zijn blauwe ogen en lichtblonde haren, ziet eruit als de ideale Arische jongen op de Hitler Jugendposter. Hij heeft niets te vrezen. Of toch wel? Als Pjotrs ouders omkomen bij de inval van Polen, wordt hij in een weeshuis geplaatst. Daar moet hij leven onder erbarmelijke omstandigheden. Op een dag verschijnt een commissie in het weeshuis die de jongens wil keuren op hun arisch zijn. Pjotr springt er met zijn blonde looks direct uit; hij moet gered worden voor het vaderland. Een belangrijke familie zal hem wel willen adopteren. En dat gebeurt ook. Professor Kaltenbach en zijn vrouw zijn vereerd dat Pjotr bij hen in huis mag komen. Maar Pjotr is niet de ideale Volksdeutscher die ze in gedachten hadden. Hij vormt zijn eigen ideeen.(Bol.com)

Lees meer »

Bert Jan Flim

Het grote kinderspel Bert Jan Flim

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl Tijdens een kerkdienst in de zomer van 1942 vindt Jaap Musch zijn roeping. Hij moet joden gaan redden. Met zijn broer Gerard en hun vriend Dick Groenewegen van Wijk zet hij vervolgens een gereformeerde onderduikorganisatie op, de Naamloze Vennootschap. Terwijl de Duitse vernietigingsmachine op stoom komt, slagen NV-leden erin joodse kinderen te ontvoeren uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, de wachtkamer van de dood. Ze brengen ze met gevaar voor eigen leven naar pleeggezinnen in Limburg en Overijssel. Daar lijken ze veilig. 

Lees meer »

Els Florijn

Het meisje dat verdween Els florijn

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl Ditte Stein wordt geboren op de dag dat Nederland capituleert. Als haar ouders in 1943 bericht krijgen dat ze zich in kamp Vught moeten melden, besluiten ze onder te duiken - zonder Ditte. Zij wordt meegegeven aan de huishoudster, in de hoop dat de SD het kleine meisje met rust zal laten. Maar het ondenkbare blijkt mogelijk: door toedoen van de burgemeester wordt Ditte anderhalve week later al opgehaald en helemaal alleen op transport gezet naar Auschwitz. Daar wordt het driejarige meisje direct na aankomst vergast. Lotte, pleegzus van Ditte, overleeft de oorlog en gaat jaren later terug naar het dorp waar ze opgroeide. Daar beleeft ze het verleden opnieuw: de gelukkige jaren voor de oorlog, het onderduiken, maar bovenal het afschuwelijke drama: Ditte die ze nooit meer heeft teruggezien, van wie niets meer terug te vinden is; zelfs geen foto.

Lees meer »

Kristin Hannah

De nachtegaal Kristin Hannah

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl De zussen Vianne en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Vianne op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten.Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Vianne haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?

Lees meer »

Roxane van Iperen

't Hooge Nest Roxane van Iperen

't Hooge Nest is het waargebeurde verhaal over de zusjes Brilleslijper. Janny en Lientje zijn allebei joods. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt lopen zij dan ook groot gevaar. Ondertussen werken de vrouwen in het verzet. Ze verspreiden illegale verzetsbladen, zorgen voor persoonsbewijzen en nemen zelfs onderduikers op in huis. Algauw gaat het mis, en moeten ze zelf onderduiken, samen met hun gezin. Uiteindelijk komen ze terecht bij 't Hooge Nest, een huis midden in de bossen. Vanuit 't Hooge Nest gaat het verzetswerk door. Op sommige momenten zijn er zelfs twintig onderduikers aanwezig. 

Lees meer »

Antonio Iturbe

De bibliothecaresse van Auschwitz Antonio Iturbe

In concentratiekamp Auschwitz is pal onder de ogen van de nazi’s in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt de veertienjarige Dita onder haar jurk de kleinste en meest clandestiene bibliotheek die ooit heeft bestaan. De acht boeken worden door haar en de andere kampgenoten gekoesterd als schatten. Dita geeft niet op en verliest nooit de wil om te leven.(Bol.com)

Lees meer »

Pam Jenoff

De verdwenen meisjes uit Parijs Pam Jenoff

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl Grace vindt op een ochtend een achtergelaten koffer op het station. Er zitten twaalf oude foto's in van verschillende vrouwen. Impulsief neemt ze de koffer mee naar huis en gaat op onderzoek uit. Al snel komt ze erachter dat de koffer eigendom was van ene Eleanor, die leidinggaf aan een netwerk van vrouwelijke geheimagenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij werden vanuit Londen naar bezet Europa gestuurd om als koeriers en telegrafisten het verzet te helpen. Ze zijn echter nooit thuisgekomen en het is een raadsel wat er met hen is gebeurd. Grace doet er alles aan om achter de waarheid te komen en raakt geboeid door de jonge moeder Marie, die geheimagent werd. Haar gedurfde missie overzee onthult een opmerkelijk verhaal over vriendschap, moed en verraad.

Lees meer »

Kate Mosse

Citadel Kate Mosse

Carcassonne, 1942. Terwijl talloze Franse soldaten aan het front hun leven geven om de Duitsers het hoofd te bieden, besluit de dappere jonge Sandrine haar eigen strijd te voeren. Onder de codenaam Citadel brengt ze een groep vrouwelijke verzetsstrijders bijeen.Samen met hen riskeert ze alles wat haar lief is om een einde te maken aan de angst die de Duitse bezetting met zich meebrengt. De vrouwen van de Citadel-verzetsgroep weten nog niet dat ze zich mengen in een strijd die veel ouder en duisterder is dan ze ooit hadden voorzien: de jacht op een eeuwenoude codex die de loop van de geschiedenis radicaal zou kunnen veranderen.(Bol.com)

Lees meer »

Harry Mulisch

Siegfried Harry Mulisch

Rudolf Herter is een gevierd schrijver. Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Tijdens een televisie-interview ontspruit bij hem het idee voor een nieuwe roman. Wat hij wil is Hitler postuum een gefingeerde spiegel voorhouden, ‘waarin we zijn gezicht alsnog te zien krijgen’. Maar als hij na afloop van zijn lezing in de Wiener Nationalbibliothek kennismaakt met het bejaarde echtpaar Ullrich en Julia Falk, van wie hij de volgende dag iets over Hitler verneemt wat niemand weet, blijkt de werkelijkheid absurder dan de auteur kon bedenken.(Bol.com)

Lees meer »

Heather Morris

De tatoeëerder van Auschwitz Heather Morris

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De ss-officieren benoemen hem tot 'Tätowierer', tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 4562. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita's dood durft Lale hun uitzonderlijke overlevingsverhaal te delen.(Bol.com)

Lees meer »

Luca Crippa, Maurizio Onnis

Het meisje dat bleef leven Luca Crippa en Maurizio Onnis

Het meisje dat bleef leven is het waargebeurde verhaal over Hedy Wachenheimer. Ze was een Duits Joods meisje die de oorlog heeft meegemaakt. In haar kinderjaren moet Hedy naar de Verenigde Staten af reizen om haar veiligheid te waarborgen. Haar ouders kunnen niet met haar mee. Wanneer de oorlog ten einde is besluit Hedy om er alles aan te doen om de nazi's hun gepaste straf te bezorgen. Ze gaat voor de Amerikaanse overheid werken: in de archieven moet ze bewijsmateriaal verzamelen voor het Artsenproces in Neurenberg. In dit proces worden 23 artsen beschuldigd van onmenselijke experimenten op gevangen in concentratiekampen. Tegelijkertijd zoekt Hedy in de archieven naar sporen van haar ouders. 

Lees meer »

Henry Oster

De staljongen van Auschwitz Henry Oster

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl Heinz Oster was pas vijf jaar oud toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam. Als een van de 2.011 Joden die in Keulen in 1941 door de Gestapo werden opgepakt, werd ook hij gedeporteerd. De twaalfjarige jongen werd vervolgens van kamp naar kamp gestuurd. In Auschwitz ontsnapte hij aan de gaskamer omdat de paardenfokkerij staljongens nodig had. Hij hield zich wanhopig vast aan de overtuiging dat als hij zich onmisbaar zou maken, hij een grotere kans zou hebben om deze hel te overleven.Heinz was een van de weinige Keulse Joden die na de oorlog de kampen levend verliet. Na de oorlog emigreerde hij naar Amerika en veranderde zijn naam in Henry. Dit is zijn verhaal.

Lees meer »

Elle van Rijn

De crèche Elle van Rijn

Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt.(Bol.com)

Lees meer »

Aimie K. Runyan

De school voor perfecte bruiden Aimie K. Runyan

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl Duitsland, 1939. Hanna’s oom en tante zijn ambitieus en koppelen hun nichtje tegen haar zin aan een SS-officier. Om een goede nazibruid te worden, wordt ze naar een ‘bruidsschool’ gestuurd. De Joodse Mathilde probeert wanhopig haar ongeboren baby te beschermen. Als Hanna ontdekt dat Mathilde in de buurt van de bruidsschool ondergedoken is, besluit ze haar te helpen. Maar zelfs als het de twee vrouwen lukt om hun geheim te bewaren; wat voor toekomst wacht Tilde en haar kind?

Lees meer »

Simon Stranger

Blijf hun namen noemen Simon Stranger

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nlEen heel gewone woning in het Noorse Trondheim wordt in beslag genomen door de nazi’s en omgedoopt tot hoofdkwartier van de gehate Gestapo-agent Henry Oliver Rinnan. Het gebouw met de bijnaam ‘Het bendeklooster’ wordt bezet door de Rinnan gang, die in de kelder honderden gevangenen op gruwelijke wijze verhoort, martelt en vermoordt. Vijf jaar na de oorlog krijgt het huis nieuwe bewoners: een jong, Joods stel met hun kinderen. Een van deze kinderen, Grethe – de toekomstige schoonmoeder van schrijver Simon Stranger – groeit al zingend en verstoppertje spelend op in dezelfde kamers als die waarin slechts enkele jaren daarvoor nog gruwelijke taferelen plaatsvonden.

Lees meer »

Katherine Kressmann Taylor

Adres onbekend Katherine Kressmann Taylor

Adres onbekend is een kort verhaal, origineel gepubliceerd in een tijdschrift, in 1938. Het verhaal bestaat uit de briefwisseling tussen twee vrienden in 1933/1934. De ene vriend verhuist vanuit de Verenigde Staten terug naar Duitsland, waar hij is opgegroeid, de ander blijft achter in de Verenigde Staten. In het verhaal komt duidelijk de invloed van Hitler en het nazisme naar boven. 

Lees meer »