De man die naar Auschwitz wilde Denis Avey

Gepubliceerd op 4 december 2020 om 16:54

Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen. Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.

 

Wat een indrukwekkend verhaal! 
De titel is echter maar een heel klein onderdeel van het boek. Avey gaat inderdaad 'vrijwillig' naar Auschwitz om te kunnen zien hoe het er daar aan toe gaat. Het verhaal is echter zoveel meer. Het gaat over de oorlog in de woestijn, over krijgsgevangenschap bij de Italianen en bij de Duitsers, over de gevolgen na de oorlog, over depressie en angst, maar ook moed en onverschrokkenheid.  
Ook dit verhaal laat een hele andere kant van de oorlog zien. Het gaat nu namelijk niet (alleen) om de Joden en concentratiekampen, maar over de gehele oorlog. Het laat dus ook zien wat soldaten hebben meegemaakt, niet alleen tijdens de oorlog, maar ook daarna. Denis Avey heeft een hoop meegemaakt. 
Het boek is geschreven in de ik-figuur, in goed te begrijpen bewoordingen. Het boek is op chronologische volgorde en daarom ook goed te volgen. Het boek heeft de vorm van een roman. 
Een mooie toevoeging zijn de foto's. Dat maakt het verhaal helemaal af. Zo werd mijn beeld over hoe het voor Avey moet zijn geweest compleet, hoewel ik het natuurlijk nooit volledig zal begrijpen, zoiets moet je meemaken om het te kunnen begrijpen. Toch heb ik een inkijkje kunnen nemen in hoe het moet zijn geweest. 

 

Ik geef dit boek vijf sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.