De crèche Elle van Rijn

Gepubliceerd op 1 mei 2022 om 17:02

Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt.
(Bol.com)

 

Wat een prachtig en meeslepend verhaal! Dit is nou een van die boeken die je aangrijpt en die je niet snel weer vergeet. 
Dit verhaal is gebaseerd op het leven van Betty Oudkerk, wie Van Rijn ook een keer heeft ontmoet. De personages in het verhaal hebben echt bestaan, net als het netwerk van kindersmokkel. 
Het verhaal is enerzijds het persoonlijke verhaal van Betty. Een brutaal meisje vol moed die met haar acteervermogens anderen naar haar hand weet te zetten. Ze is dol op kinderen en is vastberaden er zo veel mogelijk te redden. Anderzijds is het een overkoepelend verhaal over een netwerk van kindersmokkel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groep kinderverzorgsters die in het geheim zoveel mogelijk kinderen in onderduikadressen proberen onder te brengen. Tegelijkertijd schrijft Elle bij elk hoofdstuk een kort stukje over de ontwikkelingen in de wereld.
Dit verhaal is er een van moed, kracht maar ook van pijn en wanhoop. Soms verschijnt er een glimlach op je gezicht, andere momenten kan je wel in huilen uitbarsten. Het is ongelooflijk hoeveel moed deze vrouwen getoond hebben. Ik kan alleen maar hopen dat ik een fractie van hun moed en kracht zou hebben in zo'n situatie. 
Dit verhaal wordt in korte hoofdstukken vlot verteld. Vanaf de eerste bladzijde wordt je in het verhaal meegezogen en het laat je niet meer los. Van de personages ga je houden, je ontkomt er niet aan bewondering voor ze te voelen. 
Elle van Rijn heeft een ontzettend meeslepend en spannend verhaal weten neer te zetten. 

 

Ik geef het vijf sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.