Citadel Kate Mosse

Gepubliceerd op 18 februari 2023 om 13:12

Carcassonne, 1942. Terwijl talloze Franse soldaten aan het front hun leven geven om de Duitsers het hoofd te bieden, besluit de dappere jonge Sandrine haar eigen strijd te voeren. Onder de codenaam Citadel brengt ze een groep vrouwelijke verzetsstrijders bijeen.
Samen met hen riskeert ze alles wat haar lief is om een einde te maken aan de angst die de Duitse bezetting met zich meebrengt. De vrouwen van de Citadel-verzetsgroep weten nog niet dat ze zich mengen in een strijd die veel ouder en duisterder is dan ze ooit hadden voorzien: de jacht op een eeuwenoude codex die de loop van de geschiedenis radicaal zou kunnen veranderen.
(Bol.com)

 

Dit boek bestaat uit drie delen; de eerste zomer, schaduwen in de bergen en de beslissende slag. 
Het is een erg spannend en meeslepend boek. Al snel zat ik helemaal in het verhaal. Dit heeft voor een groot deel te maken met de heerlijke chemie tussen de personages en de fijne schrijfstijl. Je leert de personages na zovele bladzijdes goed kennen en de sfeer die tussen de personages hangt wordt op een pakkende manier omschreven. Al snel waan je je onderdeel van de gemeenschap. 
Ook zijn het stuk voor stuk personages waarin ik mij kan inleven. Als lezer maak je de ontwikkeling mee die zij doormaken en ga je ze steeds meer waarderen. De vrouwen zijn allen krachtige en sterke vrouwen. Elk hebben zij hun eigen problemen, maar allen zetten zich in voor elkaar en een betere wereld. 
Verder zorgt de schrijfstijl er niet alleen voor dat de chemie onder de personages goed gevangen wordt, maar het beschrijft ook de omgeving op een mooie manier. Het neemt je mee naar een andere wereld, in een andere tijd. 
Verder wordt het verhaal verteld vanuit verschillende perspectieven, waardoor er meerdere verhaallijnen ontstaan die het boek niet alleen mooi, maar ook erg spannend maken. Op het einde komen alle verhaallijnen mooi samen in een gesloten en pakkend einde. 
Helaas zijn er ook wat minder positieve punten te noemen. Als eerste is daar de Codex, een verzinsel van Mosse zelf. De Codex is een Bijbelse tekst die in de 4de eeuw is verstopt omdat het dreigde vernietigt te worden. De tekst zou heilige krachten bezitten en daarom neemt Arinius de taak op zich de tekst te verbergen. In de 20ste eeuw wordt de tekst door verschillende personen gezocht. In het begin vond ik dit een interessante toevoeging die een extra dimensie aan het verhaal geeft. Maar tegen het einde werd ik de Codex een beetje beu, omdat de heilige krachten die eraan zouden zitten wel heel letterlijk werden genomen. Het mythische en magische van de Codex is in conflict met de realistische achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en maakt het boek een stuk minder geloofwaardig. 
Verder roept de titel verkeerde verwachtingen op. Pas in het derde deel van het boek, en dus ver over de helft, wordt de verzetsgroep Citadel gevormd. Dit is wat aan de late kant. Niettemin is het gedeelte daarvoor ook al erg boeiend. In de eerste delen leer je meer over de relatie tussen de verschillende personages en de motivatie die hen drijft om te doen wat ze doen. 
Tot slot vind ik dat er wel heel veel toevalligheden in zitten. Natuurlijk doen zich in het echte leven ook veel toevalligheden voor, maar helemaal in het begin is daar in dit boek wat overdreven. Dat is een beetje storend, maar niet zo erg dat dit het verhaal ging overheersen. 

 

Over het algemeen ben ik dus erg tevreden. Heb heerlijk genoten van dit boek. Ik geef het vier sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.