Het Duitse meisje Armando Lucas Correa

Gepubliceerd op 13 december 2020 om 14:21

Voordat alles veranderde had de Joodse Hannah Rosenthal een heerlijk leventje. Maar nu, in 1939, zijn de straten behangen met rood-wit-zwarte vlaggen; de bezittingen van haar familie worden in beslag genomen en ze zijn niet langer welkom op plekken die vroeger een tweede thuis waren. Dan dient zich een uitweg aan: de SS St. Louis, een oceaanstomer die Joden een veilige overtocht vanuit Duitsland biedt. Het lukt de Rosenthals een plaats te bemachtigen en ze vertrekken richting Havana. Maar al snel zorgen onheilspellende geruchten ervoor dat de voorzichtige hoop van de passagiers plaatsmaakt voor angst. Het schip dat hun redding leek te zijn, wordt hun noodlot.
Zeventig jaar later, in New York, ontvangt Anna Rosen voor haar twaalfde verjaardag een pakketje van haar oudtante Hannah. De inhoud van het pakketje zorgt ervoor dat Anna en haar moeder naar Havana reizen om de waarheid te achterhalen over het mysterieuze en tragische verleden van hun familie.
(Bol.com)

De St. Louis heeft echt bestaan, is echt naar Havana gevaren en wat daarna gebeurde heeft ook echt plaatsgevonden. Dit boek gaat over een waargebeurde gebeurtenis met fictieve personages. Wel heeft Correa met overlevenden gepraat. Ik ga er dan ook eigenlijk van uit dat hij een deel van hun verhalen in het boek heeft opgenomen, hoewel ik dat natuurlijk niet zeker weet. 
Om eerlijk te zijn, het begin was wel een beetje apart. Het begon met Hannah die eraan dacht haar ouders te vermoorden. Het tweede hoofdstuk gaat over Anna. Daarin las ik dat zij voor haar moeder zorgde, die de hele dag in bed lag. Later werd wat meer duidelijk waarom Hannah erover dacht om haar ouders te vermoorden (waar ze uiteindelijk toch van af ziet) en waarom Anna's moeder de hele dag in bed lag. Vanaf dat moment werd het boek steeds mooier. 
Het grootste deel wordt geschreven over Hannah en Anna als kinderen. Doordat het vanuit de ogen van een kind wordt geschreven, wordt de verwarring, het onrecht en het onbegrip extra duidelijk. Hannah heeft totaal geen invloed, het overkomt haar allemaal, zonder dat zij er iets aan kan veranderen. 
Later is ook te lezen over Hannahs leven op Cuba. Dat was niet makkelijk. Ze is dan wel aan de Nazi's ontsnapt, maar ze wordt nooit echt geaccepteerd en er is veel onrust in het land. Zij heeft afscheid moeten nemen van haar vader, die ze daarna nooit meer terugziet. Ook kan ze maar niet wennen aan het klimaat. Daarbij is er veel onrust in Cuba. Alles kan je zomaar worden afgenomen en er is een politieke strijd. 
Het was heel aangrijpend en heftig om te lezen. Het is een prachtig verhaal. Ik hoopte bijna dat er nooit een einde aan zou komen zodat ik het voor altijd zou kunnen lezen. 
Ook Anna's kant van het verhaal was heftig. Daar kan ik echter niet te veel over zeggen zonder dat ik te veel van het verhaal verklap. 
Dit is een heel bijzonder boek met een prachtig verhaal. 

 

Ik geef dit boek vier sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.