Het Evacomplex Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg

Gepubliceerd op 3 juli 2022 om 13:27

Recensie eerder verschenen in Blikopzeewolde.nl
De internationaal befaamde slangendeskundige Frank van As werkt bij Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. Hij gebruikt zijn kennis echter ook in de kringen rond de charismatische voorganger van een mysterieuze gemeenschap, zonder te weten welk onheil hij daarmee over zichzelf – en over zijn vrouw Cat – afroept. Dat dringt pas tot hem door als de eerste dode is gevallen. Lukt het hun om zichzelf op tijd uit deze wurggreep te bevrijden?
Journaliste Magda Filippo stuit in de tussentijd op een alternatieve uitleg van het Bijbelse Genesisverhaal en de rol van Eva daarin. De gebeurtenissen lijken met elkaar verstrengeld te zijn, maar hoe? Haar spannende zoektocht leidt haar van wonderbaarlijke religieuze tradities naar eeuwenlang verborgen boodschappen in de Sixtijnse Kapel. Zonder het te beseffen hebben zij zich allemaal in een slangenkuil begeven.

 

Het Evacomplex trok mij enorm aan toen ik het zag, voor een groot deel omdat Jeroen Windmeijer als 'de Dan Brown van de lage landen' wordt omschreven. Een thriller met Bijbelse en historische ideeën en feiten vind ik mega interessant. De boeken van Dan Brown vind ik dan ook erg leuk om te lezen. Het Evacomplex stelde niet teleur en heeft de boeken van Dan Brown misschien nog wel overtroffen. 
Het verhaal bestaat uit vier delen, onderverdeeld in korte hoofdstukken. Daardoor leest het vrij vlot en blijft de spanning erin. Met uitzondering van het proloog wordt het verhaal chronologisch verteld.
Het is een spannend boek die je het liefst in een ruk uitleest. Een echte thriller dus. Tegelijkertijd worden ook interessante alternatieve interpretaties van passages uit de Bijbel gegeven. Eva, en daarmee de rol van de vrouw, wordt in ere hersteld. Eva wordt in dit boek niet langer als de schuldige van de zondeval gezien. De hele zondeval wordt überhaupt in twijfel getrokken. Ook wordt er aandacht geschonken aan andere vrouwen uit de Bijbel, zoals Lilith en Sophia. Dat maakt dat dit boek meer is dan een spannende thriller. Uiteindelijk vond ik de passages over de Bijbel misschien wel leuker om te lezen dan de meer spannende passages. 
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. De eerste twee delen worden verteld vanuit Frank en Magda, de laatste twee vanuit Magda en rechercheur Rijsbergen. 
De personages zijn goed uitgewerkt. Ze hebben leuke karaktertrekken en je kunt je er gemakkelijk een voorstelling bij maken. Ook zijn de meeste personages interessant en kun je je ermee identificeren of er juist tegen verzetten.
Het boek heeft een gesloten eind, hoewel voor mij nog niet alle vragen beantwoordt zijn. Uiteindelijk weten wij als lezer een stuk meer dan de personages, wat maakt dat het wel een bevredigend einde heeft.

Ik ben dus zeer tevreden. Ik geef het 4,5 sterren. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb