De vrouw die met vuur speelde Stieg Larsson

Gepubliceerd op 29 april 2022 om 14:53

Drie moorden, één avond. De slachtoffers zijn twee journalisten die aan een publicatie over mensensmokkel werkten, en de voogd van Lisbeth Salander. Op het moordwapen worden de vingerafdrukken aangetroffen van Lisbeth. Het hele politieapparaat komt in beweging, maar Lisbeth is onvindbaar. Blomkvist, overtuigd van Lisbeths onschuld, gaat langzamerhand een verband zien tussen de drievoudige moord en het artikel in wording over vrouwenhandel. Dan wordt een vriendin van Lisbeth ontvoerd door een motorbende. Salander laat het aankomen op een bloedige confrontatie met de onzichtbare bendeleider, Zala, een bekende uit haar verleden.

Ook dit tweede deel was een beetje teleurstellend. Het begint heel traag. Toen ik het boek uithad, snapte ik de lange introductie nog steeds niet helemaal. Veel informatie komt later helemaal niet meer terug. 
Ook vind ik dat de achterflap veel te veel informatie geeft. In de eerste heft van het boek weet je al wat er gaat gebeuren omdat het allemaal al op de achterflap staat. Wat een verrassing had kunnen zijn zag ik al van verre aankomen. 
Verder vind ik dat er een te grote focus ligt op het politieonderzoek. Je weet al dat wat zij denken niet klopt. Dat maakt het vreselijk frustrerend om te lezen. Wat korte passages om inzicht te krijgen in hun gedachtes is leuk, maar er werd nu echt te veel aandacht aan geschonken. Daardoor overheerste bij mij lange tijd de frustratie omdat ze het fout hadden, in plaats van dat ik benieuwd was hoe het wel zat.
Iets na de helft begint het interessant en spannend te worden. Je wordt benieuwd naar Lisbeths verleden, naar wie Zala is en hoe alles met elkaar in verbinding staat. Die nieuwsgierigheid miste ik in het begin. Ik had wel het idee dat toen het net spannend werd, het boek alweer uit was. 
Dit deel is minder goed geconstrueerd dan het eerste. Er zitten wel erg veel toevalligheden tussen. Wel blijven de personages interessant en goed uitgewerkt. 
De thema's zijn erg interessant. Mensensmokkel en trafficking, de kracht (en macht) van de media en corruptie. Het verhaal had dan ook potentie. Als het wat minder traag was geweest had het een stuk interessanter kunnen zijn. 
Tegen het einde hebben we de meeste informatie, maar het is niet allemaal afgesloten. We weten nog niet hoe het met Lisbeth zal aflopen, of mensen haar kant van het verhaal willen geloven. Hoewel het spannend eindigt, voel ik niet meteen de behoefte om deel drie te lezen. Of ik dat ga doen weet ik nog niet. Ik heb in ieder geval even een pauze van Larsson nodig!

 

Ik geef dit boek 2,5 sterren. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb