Tweede leven S.J Watson

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 14:09

In 'Tweede leven' van SJ watson wordt Julia geconfronteerd met de gewelddadige dood van haar zusje Kate in Parijs. Van Kates huisgenote en beste vriendin hoort ze over het dubbelleven dat Kate leidde. Wanneer Julia dit tweede leven van haar zusje onderzoekt, ontmoet ze de charmante en mysterieuze Lukas. Julia's zoektocht wordt steeds obsessiever en ze belandt in een levensgevaarlijke wereld.

 

Zoals jullie misschien wel gelezen hebben was ik erg enthousiast over Watsons debuutroman Voor ik ga slapen. Toen ik dit boek zag staan, dacht ik meteen 'die wil ik hebben!'. Helaas moet ik zeggen dat deze behoorlijk tegenviel.
Ten eerste komt het verhaal heel traag op gang. Ik kwam er maar moeilijk in.
Vervolgens lijkt het in het begin te gaan om het onderzoek naar de moord op Julia's zusje Kate, maar een groot deel gaat vooral om de affaire van Julia met Lukas. Het onderzoek naar haar moord lijkt naar de achtergrond verdwenen, en komt pas veel later weer naar de voorgrond. Op een gegeven moment dacht ik zelfs even dat de moord op Kate helemaal niet opgelost zou worden, maar dat het zou gaan om de affaire met de gevaarlijke Lukas. Te veel seks, te weinig spanning. Ik was teleurgesteld.
De uitwerking van het personage Julia is enerzijds heel sterk gedaan: ze heeft een heel leven achter zich, waar we stukje bij beetje steeds wat meer over te weten komen. Ze heeft al heel wat moeten doorstaan, en heeft ondanks alles een goed leven op weten te bouwen. Maar anderzijds snap ik haar keuzes in het 'nu' helemaal niet, en kan ik mij nog maar moeilijk inleven in Julia. Ze is zacht gezegd nogal naïef, weet dat ze de dingen niet zou moeten doen maar doet het toch. Af en toe ontsnapte bij mij een zucht van irritatie. Zo jammer, want haar verleden is erg interessant. 
Het einde daarentegen is mega sterk. Plots wordt het toch nog heel spannend, lijkt de moord op Kate toch nog een belangrijke rol te spelen, en blijkt niet iedereens motief zo duidelijk als eerst gedacht. Door het verhaal heen lijkt Julia vooral naïef, dacht ik veel al te weten doordat er te veel hints werden gegeven. Daardoor werd het wat saai. Aan het einde kwam ik erachter dat het toch ingewikkelder zat dan ik dacht. Als het hele boek geschreven zou zijn als het einde, zou het een top boek zijn geweest.

 

Helaas kan ik het nu niet meer dan 2,5 sterren geven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb