Het veilige huis Nicci French

Gepubliceerd op 6 januari 2021 om 17:08

Wat begint als een gunst en een psychiatrisch experiment, eindigt in een vlucht om de geestelijke gezondheid te bewaren, de waarheid boven tafel te krijgen en alles wat dierbaar is in leven te houden.
In Het veilige huis van Nicci French vallen twee slachtoffers bij een brute moordaanslag in een huis in een rustige, rijke buurt van een Engels provinciestadje. Een tienermeisje overleeft de aanval. Omdat zij de enige getuige is, gaat de politie op zoek naar een veilig huis voor haar. Het meisje komt terecht bij dr. Samantha, Sam, Laschen, die bekend staat om haar baanbrekende werk bij de behandeling van posttraumatische stressstoornissen. Wat voor Sam begint als een gunst en een psychiatrisch experiment, eindigt in een nachtmerrie.

 

Wat een intrigerend boek! Dit is nou met recht een psychologische thriller, die je nog bezighoudt, lang nadat je het hebt uitgelezen. Dit is niet zomaar een gewone thriller!
Een minpuntje is wel dat het begin wat traag was. Toch werd het uiteindelijk erg spannend. Het was het wachten waard!
Het is duidelijk dat er veel aandacht besteed is aan het schrijven van dit boek. Zo zijn de personages goed uitgewerkt. Het lijkt alsof je ze ook echt kent. Ik voelde medelijden, verdriet en blijdschap.
Ook zijn de beschrijvingen heel herkenbaar, bijvoorbeeld over dochtertje Elsie, die onherkenbare figuren tekent met het puntje van haar tong naar buiten. Of over de koetjes en kalfjes gesprekken tijdens het boodschappen doen. Over de nieuwsgierige aandacht van mensen voor intrigerende personen. 
Vooral toen ik het begin van het boek las had ik zo'n idee van 'Er klopt hier iets niet', hoewel ik er niet helemaal de vinger op kon leggen. Dan komt de onthulling, deels verwacht, deels onverwachts. Het verhaal werkt rustig naar het plot toe, waarbij je de hele tijd wilt weten waar het naartoe gaat, wat er gaat gebeuren. Nadat de grootse onthulling bekend is, is het allemaal nog niet opgelost. Het verhaal gaat verder. Heel knap! De schrijverskwaliteiten liggen op erg hoog niveau. 
Meestal houd ik niet zo van open eindes. Dit boek heeft een deels open einde, maar hier past het gewoon. Alsof dit onvermijdelijk was. 
Wat dit boek extra bijzonder maakt, zijn de psychologische kanten. Bijvoorbeeld de spelletjes tussen moeder en dochter, of de strategische potjes schaak die een hele andere betekenis krijgen. 
Ook zit er een duidelijke boodschap in: schijn bedriegt. Niet alles is wat het lijkt. Dit geeft wat extra's aan het boek. 
Wat wel goed is om te weten is dat het boek al wat ouder is, namelijk van 1998. Voor mij heeft dit niet afgedaan aan het verhaal. 


Echt een meesterwerk! Ik geef dit boek 4,5 sterren. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.