Laatste adem Robert Bryndza

Gepubliceerd op 17 juni 2023 om 13:26

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl
Als het stoffelijk overschot van een jonge vrouw wordt gevonden in een afvalcontainer, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: dit keer is het niet haar zaak.
Terwijl Erika vecht om een plekje in het onderzoeksteam ontdekt ze een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Ook een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, en met een vergelijkbare fatale verwonding: een doorgesneden dijbeenslagader.
Als een andere vrouw ontvoerd wordt terwijl ze op haar date wacht, moeten Erika en haar team haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt van een sadistische moordenaar.

 

Nadat ik met veel plezier de eerdere boeken uit de Erika Foster-serie had gelezen, ben ik ook in dit deel begonnen. Het was weer een spannend boek die ik zo uit had. 
Het verhaal is wederom vlot geschreven. Door de goede beschrijvingen kon ik goed een beeld bij het verhaal vormen, zonder dat het erg langdradig werd. Je wordt snel door de kleine hoofdstukken heen geleid terwijl de spanning steeds meer wordt opgebouwd. Jammer vind ik wel dat Erika wederom een zaak probeert te krijgen die niet van haar is. Dit deed ze in het vorige deel ook al en aangezien de lezer toch al weet dat ze de zaak gaat krijgen is alles eromheen een beetje frustrerend. 
Jammer is ook dat de boodschap van het boek, namelijk de gevaren van het internet en social media, er wel erg dik bovenop ligt. Het is een mooi thema, helemaal omdat het erg actueel is. Ook is het in essentie goed uitgewerkt; een gestoord persoon die internet gebruikt om zijn gestoorde ideeën uit te werken en het beangstigende feit dat er zoveel privé informatie op internet te vinden is. Toch had het wel wat subtieler gemogen. Zo had hoofdstuk 77 niet gehoeven. Daar hebben Erika en Moss een gesprek over social media. Ze praten over waar ze het voor gebruiken, wat er te vinden is, heo zij erin staan. Doordat het zo expliciet benadrukt wordt komt het een beetje belerend over, wat jammer is omdat de boodschap ook zonder dit gesprek heel duidelijk was geweest. En door het meer impliciet te laten kan de lezer er meer zelf over nadenken, zonder dat de lezer alles voorgekauwd krijgt. 
Verder is het wel hartstikke leuk om over de nieuwe ontwikkelingen in de levens van de personages te lezen. De verschillende personages maken duidelijk veranderingen door. Ze zijn niet statisch, maar juist heel dynamisch. Dat maakt de personages voor mij nog levendiger, nog echter. Ook moeten de personages om leren gaan met nieuwe situaties, nieuwe uitdagingen. Net als iedereen hebben ze twijfels en staan ze niet per se zeker in het leven. 

 

Ik kortom dus erg genoten. De personages zijn leuk, er zit veel spanning in. Een minpuntje is dat de boodschap er wat te dik bovenop ligt. Ik geef het boek daarom vier sterren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.