Hier vindt je de recensies van (auto)biografieën. Dit zijn boeken waarin over het leven van een bepaalde persoon wordt geschreven. Bij autobiografieën is de persoon waarover geschreven wordt ook de auteur, bij biografieën is dit niet het geval. Van beide genres zijn hier de recensies te vinden. 

Masoud Aqil

De jongen die tegen IS strijd Masoud Aqil

De jongen die tegen IS strijd is een autobiografisch verhaal. Masoud Aqil deelt zijn ervaringen met Islamistische Staat (IS) in het midden-oosten en IS in Europa. Aqil wordt gevangen genomen door IS omdat hij een Koerd, oftewel ongelovige, is. Hij wordt zowel fysiek als psychisch gemarteld. Maar uiteindelijk komt hij vrij. Hij waagt de gevaarlijke reis naar Duitsland. Eenmaal daar ontdekt hij dat ook Duitsland niet vrij is van IS, net zoals de rest van Europa. 

Lees meer »

Helmut Hirsch

Rosa Luxemburg Helmut Hirsch

Dit boek gaat over Rosa Luxemburg, een marxist en socialist die niet terugdeinsde om haar mening te geven. Ze is geboren in Polen, maar is onder andere ook naar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk gereisd om haar ideeën uiteen te zetten. Haar ideeën hebben er meermalen voor gezorgd dat ze in de gevangenis terecht is gekomen. 

Lees meer »

Astrid Holleeder

Judas Astrid Holleeder

Judas is het verhaal over de familie Holleeder. Astrid schrijft over haar ervaringen in haar jeugd en volwassen leven; hoe het was om op te groeien met een dominante, controlerende en vooral agressieve vader, maar vooral over hoe het was om samen te moeten leven met de beruchte Willem Holleeder. 

Lees meer »

Michelle Obama

Mijn verhaal (Becoming) Michelle Obama

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte - en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte.In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

Lees meer »

Judith Visser

Zondagsleven Judith Visser

Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen.

Lees meer »

Jolande Withuis

Juliana. Een vorstin in een mannenwereld Jolande Withuis

Juliana (1909-2004) was een door velen geliefde vorstin; niettemin weten we weinig van haar persoonlijk leven. Na een afgeschermde jeugd in de benauwenis van het hof en na haar opbloei tijdens haar verblijf in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze zich veel actiever inzette voor de geallieerde zaak dan veelal wordt gedacht, begon Juliana in 1948 vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak. De competente prinses werd evenwel algauw geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen en haar regeringsperiode werd getekend door een reeks van crises. Juliana’s blijvende liefde voor prins Bernhard, die in 1936 als haar bevrijder uit de hemel was gevallen, werd haar achilleshiel. Hij bracht haar bijna ten val.Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Gewoon was ze in elk geval niet. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen.

Lees meer »

Lucy Worsley

Annejet van der Zijl

De Amerikaanse prinses Annejet van der Zijl

Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd – aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb