Judas Astrid Holleeder

Gepubliceerd op 8 augustus 2020 om 15:08

Judas is het verhaal over de familie Holleeder. Astrid schrijft over haar ervaringen in haar jeugd en volwassen leven; hoe het was om op te groeien met een dominante, controlerende en vooral agressieve vader, maar vooral over hoe het was om samen te moeten leven met de beruchte Willem Holleeder. 


Wat een heftig verhaal! Dit verhaal geeft duidelijk inzicht in hoe de familie Holleeder heeft moeten leven. Alles om Wim (Willem) tevreden te houden. Altijd opdraven als Wim iets wil, of dat nu op een zondag, 's nachts of tijdens het werk is. Daarnaast moeten ze leven met de constante dreiging om vermoord te worden. Als je niet meer van waarde bent, of als Wim alleen maar denkt dat je hem bedriegt, is het met je gedaan. En hij laat dat duidelijk merken. Zo heeft hij Cor vermoord vanwege geld, om vervolgens Sonja af te persen en bij haar zoon Richie een pistool tegen het hoofd te drukken. 
De familie is van de ene tiran naar de andere gegaan. Eerst hun agressieve vader en vervolgens Wim. Zelfs nu Wim gevangen zit is er nog steeds de constante dreiging. 
Ook schrijft Astrid over haar ervaringen met justitie. Over elke keer dat ze niet meer door wilde gaan met justitie, maar uiteindelijk toch van gedachten veranderde.
De verschillende familieleden Holleeder zijn voor mij ook echte personen geworden, niet alleen mensen die je op het nieuws ziet. Elk persoon is een individu met een eigen mening, gedachten en een eigen leven, hoezeer die dan ook onder druk staan door de invloed van Willem Holleeder. 
Daarom vind ik het zo verschrikkelijk knap dat Sonja en Astrid deze actie hebben ondernomen, en hebben doorgezet. Ze zijn opgestaan tegen hun broer, met gevaar voor eigen leven, en daarmee eindelijk de gevaarlijkste crimineel van Nederland opgesloten. Wat een moed! Dit verhaal maakt wel duidelijk hoe dapper dit was. Ik heb hier diep respect voor. 
Ik moet wel bekennen dat ik even moest wennen aan de schrijfstijl. Er zijn veel tijdsprongen in het verhaal, waardoor ik het in het begin moeilijk kon volgen. Al snel zat ik er echter helemaal in en dit is natuurlijk niet het belangrijkste voor dit verhaal. Astrid heeft geprobeerd een boodschap over te brengen, die bij mij goed is ontvangen. 
Er zitten ook foto's bij. Dit vind ik een mooie toevoeging. Er ontstaat een beeld die verder gaat dan alleen Wim de crimineel. Er zijn foto's van Astrid, Sonja, Gerard, Wim, Stien en Willem senior maar ook van Cor en Francis zijn foto's. 

Ik geef dit boek 4,5 sterren


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb