Rosa Luxemburg Helmut Hirsch

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 15:15

Dit boek gaat over Rosa Luxemburg, een marxist en socialist die niet terugdeinsde om haar mening te geven. Ze is geboren in Polen, maar is onder andere ook naar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk gereisd om haar ideeën uiteen te zetten. Haar ideeën hebben er meermalen voor gezorgd dat ze in de gevangenis terecht is gekomen. 

 

Dit is een biografie over een erg interessant persoon. Rosa kent verschillende kanten en is zo uitzonderlijk door haar doorzettingsvermogen en meer dan uitgesproken ideeën. Het is uitzonderlijk hoe ver zij is gegaan voor haar idealen. 
De biografie zelf is soms echter wat ingewikkeld. Om het boek goed te begrijpen is misschien wat voorkennis nodig. Ik heb dan ook af en toe wat op internet moeten opzoeken. Dit komt denk ik deels doordat het verhaal meteen begint, zonder eerst wat algemene informatie over Rosa en haar overtuigingen te geven. Ook worden bepaalde gebeurtenissen of organisaties niet uitgelegd. Zo wordt over de Internationale gesproken, zonder dat hier expliciet wordt verteld wat dit is, wat hun overtuigingen waren, hun discussiepunten en wat voor rol Rosa hierin speelde. 
Ook is het boek wel erg kort. Ik denk dat er zeker meer over Rosa te schrijven valt. Zo wordt er totaal geen inzicht gegeven in haar opvoeding. Haar jeugd wordt met een klein hoofdstuk afgedaan. 
Naarmate het verhaal vorderde kreeg ik wel een iets duidelijker beeld over wie Rosa was, wat haar overtuigingen waren en hoe haar leven zich ontvouwde. Wat zoekwerk op internet was voor mij wel echt nodig, maar ze blijft een interessant persoon, van wie ik door deze biografie een duidelijker beeld heb gekregen. 
Wat ik ook erg mooi vind, is dat er vooral gebruik is gemaakt van Rosa's brieven. Ik vind brieven altijd al interessant omdat ze een directere kijk op het innerlijk van iemand geven, aangezien het nooit voor publicatie bestemd is geweest. Ook zijn er veel citaten uit publicaties van Rosa die inzicht geven in haar overtuigingen. 
Aan het eind van het boek zijn getuigenissen opgenomen, beschrijvingen van kennissen en vrienden van Rosa over haarzelf. Dat vind ik een erg mooie toevoeging. Vooral de beschrijving van Lenin over Rosa, waaruit blijkt dat hij het zeker niet altijd met haar eens was, maar dat hij desalniettemin toch bewondering voor haar had. 
Al met al vond ik het erg interessant om te lezen, hoewel wat ingewikkeld en wat kort. 

 

Ik geef dit boek drie sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.