De Amerikaanse prinses Annejet van der Zijl

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 15:15

Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd – aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.
De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

 

Wat een fascinerend verhaal. Dit boek vertelt het verhaal van Allene Tew, een niet erg bekend figuur in de geschiedenis. Van der Zijl kwam haar per toeval op het spoor, tijdens haar werk aan een andere biografie. Tijdens het lezen van dit boek kwam ik tot het besef hoeveel bijzondere mensen er bestaan moeten hebben, die helemaal geen bekendheid genieten. Van der Zijl heeft zo'n persoon weten te vinden, en haar leven weten te reconstrueren.
Dit boek is er een die vol geschiedenis staat. De geschiedenis van Jamestown, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Russische revolutie, de ondergang van de adellijke families ten gunste van de nouveaux riches en een deel van de Amerikaanse geschiedenis.  Genoeg interessants dus!
Daarbij is er ook veel informatie over andere personages in het boek. Zo is er uitgebreid geschreven over de verschillende echtgenoten van Allene, haar kinderen en haar ouders. Dit maakt enerzijds dat het iets afleid van de hoofdpersoon, Allene, anderzijds maakt dit het boek completer. 
Het boek leest redelijk makkelijk en is niet erg ingewikkeld. Hier en daar staan citaten in het Engels, maar die staan allemaal vertaald achterin, dus die kun je makkelijk opzoeken. 
Het boek heeft ook een aantal interessante motieven en thema's. Het boek gaat namelijk over moed. Allene heeft meerdere malen alles achter zich gelaten, is vaker helemaal opnieuw begonnen. Ook gaat het over het verleden en hoe daar mee om te gaan, en de kijk op de toekomst. Dit boek speelt ook een belangrijke rol in het omgaan met verlies en tegenslagen. Want Allene had genoeg te verduren in haar leven, en is daar op een typisch victoriaanse manier mee omgegaan. 
Een extra mooie toevoeging vind ik de foto's. Het laat de verschillende fases in Allene's leven zien, de verschillende huizen, portretten van haar, haar kinderen en echtgenoten en nog veel meer. Ik vind het altijd extra leuk om boeken te bezitten met foto's erin :-). 
Dit boek heeft veel research gekost. Er is veel gebruik gemaakt van society rubrieken, kranten, secundaire literatuur en Van der Zijl heeft zelf plekken en mensen bezocht. Alles staat netjes achterin het boek vermeld. 
Het enige minpuntje is dat dit boek je niet echt meesleurt in het verhaal. Het leest makkelijk en fijn, maar het is niet een boek waar je echt in kan zitten. Dat is natuurlijk wel lastig bij een biografie, maar misschien iets van een analyse over hoe Allene zich gevoeld moest hebben volgens Van der Zijls interpretatie had het boek nog interessanter gemaakt. Daardoor had ik mij meer kunnen inleven in Allene, was ze misschien wel nog interessanter geworden, en had ik haar meer kunnen begrijpen. Dit is iets wat ik toch best wel heer erg mis. 

 

Ik geef dit boek 4 sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.