Zondagsleven Judith Visser

Gepubliceerd op 11 augustus 2021 om 15:22

Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen.

 

Zondagsleven is het vervolg op Zondagskind, Visser's eerdere autobiografische roman. Dit boek borduurt verder op het punt waar Zondagskind is gestopt. Zondagskind gaat over opgroeien met autisme. In Zondagsleven is Jasmijn volwassenen, en moet ze haar weg in de wereld zien te vinden. Dit boek is geschreven in de vorm van een roman, en is grotendeels autobiografisch, hoewel in het echt niet alles precies zo gegaan is als in het boek. 
Enerzijds probeert Jasmijn trouw te blijven aan haarzelf, anderzijds wil ze ook stappen in de richting van de ander zetten. Het is heel mooi om te lezen over de strijd tussen jezelf zijn, en de persoon zijn die je eigenlijk wilt zijn. 
Dit boek geeft inzicht in hoe mensen met autisme de wereld om zich heen kunnen ervaren. Dit is wel het verhaal van één persoon met autisme. Dit boek vertegenwoordigd dus niet alle mensen met autisme. Toch denk ik dat dit boek voor meer begrip zou kunnen zorgen. Helemaal omdat Visser het heel duidelijk weet te omschrijven. 
Daarbij is het boek ook gewoon op een hele fijne manier geschreven. Visser heeft een mooie en pakkende schrijfstijl, waardoor je met Jasmijn meeleeft als het tegenzit, en meegeniet als het meezit. Het maakt ook nieuwsgierig. Na elk hoofdstuk wilde ik alweer in een nieuwe beginnen, te benieuwd hoe het zou aflopen. De korte hoofdstukken waarin het boek is opgedeeld maken dat nog aantrekkelijker! 
Al met al een erg boeiend en mooi verhaal. 

 

Ik geef dit boek 4,5 sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb