Mijn verhaal (Becoming) Michelle Obama

Gepubliceerd op 10 oktober 2021 om 16:13

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte - en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte.
In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

 

Het verhaal is onderverdeeld in drie categorieën: Becoming me, Becoming us en Becoming more. En dat is ook gelijk wat dit verhaal zo mooi maakt. Het gaat niet alleen om de jaren als First Lady, maar ook over haar kinderjaren, haar jeugd en haar relatie met Barack Obama. Zo krijgen we een heel intiem en eerlijk verhaal over het leven van Michelle. Ze schrijft over haar kinderjaren in de South Side, over haar familie, over haar studiejaren, over haar baan in het advocatenkantoor, over haar relatie met Barack, over haar leven tijdens haar huwelijk, over het campagnevoeren en uiteindelijk haar jaren als First Lady. 
Het verhaal is heel persoonlijk geschreven. Zo schrijft ze over de constante vraag in haar leven 'Ben ik goed genoeg?'. Ook krijgen we inzicht in haar zoektocht naar haar eigen identiteit. Met name het gevoel dat Michelle zich tegenover de buitenwereld altijd moest bewijzen en het gevoel een bepaald pad te moeten bewandelen hebben haar leven in grote mate beïnvloed. 
Maar ze schrijft niet alleen over de negatieve/moeilijke dingen. Ook beschrijft ze mooie herinneringen die niet ontbreken in haar leven. 
Wat ik zo bijzonder vind aan dit verhaal, is dat er enerzijds hele herkenbare situaties in worden besproken, bijvoorbeeld de moeilijkheden rondom het opgroeien als zwart meisje in Amerika en het zoeken naar een balans tussen werk en kinderen, en anderzijds situaties waar de meeste mensen zich niets bij voor kunnen stellen, zoals hoe om te gaan met de (ongewilde) bekendheid, hoe kan ik mijn kinderen goed laten opgroeien terwijl er constant bewaking (nodig) is, hoe wil ik de taak van First Lady invullen en nog meer. Zo wordt het enerzijds een heel bekend verhaal, anderzijds een enorm uniek verhaal. Het geeft inzicht in zowel het leven van een zwart meisje in Amerika, als het leven van een First Lady. 
Daarbij heeft Michelle Obama ook nog eens een hele fijne manier van schrijven. Het zit vol humor en leest makkelijk. 

 

Al met al meer dan tevreden met de aanschaf van dit boek! Ik geef het vijf sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.