Vloed Susan Smit

Gepubliceerd op 27 november 2021 om 16:43

Noordwijk, 1899. Adriana van Konijnenburg weigert haar eerste huwelijksaanzoek. Liever zit ze te lezen of te schrijven, zoals haar vroegere speelkameraadje Henriëtte Roland Holst. Haar vader, hotelier en reder, verandert het vissersdorp in een mondaine badplaats door badkoetsjes op het strand te zetten en een badhotel te beginnen. Als Adriana liefdadigheidswerk doet in een clubhuis voor vissers ontmoet ze Jacob, een jonge visser op wie ze verliefd wordt. Het klassenverschil is erg groot. Kan deze liefde stand houden?

 

Wat heb ik genoten van dit heerlijke boek. Het is een roman om heerlijk bij weg te dromen.
Daarbij is het ook een roman vol geschiedenis. Je leest over de andere man-vrouw verhoudingen, over de grote klassenverschillen, over de andere normen en waarden en kledingstijl. Ook is er een deel waarin de gevolgen van de oorlog geschetst worden en komen de verschillen tussen platteland en stad naar boven. Kortom, je wordt helemaal ondergedompeld in een andere tijd. Heerlijk! 
Ook wordt er geschreven over dichters uit die tijd, met name aan Henriëtte Roland Holst wordt veel aandacht aan geschonken. Het is leuk om fragmenten van haar gedichten terug te zien, en dan ook in de context van het verhaal, waardoor het ook echt wat toevoegt. 
Wat echt opvalt bij het lezen van dit boek, is de schrijfstijl. Er wordt als het ware gespeeld met de woorden en zinnen, zonder dat het ingewikkeld wordt. Het leest makkelijk, maar is tegelijk filosofisch van aard. Zo worden niet alleen de klassenverschillen benadrukt, maar ook het denken in de hokjes 'goed en kwaad' en wordt de liefde als het ware onderzocht en beschreven. Het is als het ware een talig kunstwerk, wat alleen maar genot kan brengen!
Het plot is ook prachtig. Er gebeurd genoeg, het is verrassend en er zit duidelijk veel werk in. 
Wat ik niet kan laten te vermelden, is dat de achterflap naar mijn mening te veel informatie bevat. Eigenlijk staat het hele verhaal daarin. Ik heb in mijn samenvatting dan ook een deel weggelaten. 

Al met al ben ik erg positief over dit boek, waar duidelijk veel werk in heeft gezeten. Ik geef het vijf sterren. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.