Tropenbruid Susan Smit

Gepubliceerd op 26 juni 2020 om 17:00

Tropenbruid is de historische roman geschreven door de Nederlandse schrijver Susan Smit. 
Het verhaal gaat over een weesmeisje genaamd Anna en speelt zich af in Amsterdam, 1907.
Anna hoopt op een beter en grootser leven en minder afhankelijkheid van de goedheid van anderen. Wanneer zij een advertentie ziet waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een vrouw zoekt, grijpt ze haar kans. In Batavia merkt ze al snel dat haar partner Willem niet op liefde of zorg uit is, maar dat hij enkel en alleen trouwt voor een goede status en de hoop op promotie. In Batavia is dat niet het enige wat ze ontdekt over Willem...


In dit boek wordt heel mooi weergegeven in wat voor situaties vele vrouwen verzeild zijn geraakt. Dit boek is namelijk gebaseerd op feiten, hoewel het natuurlijk niet echt gebeurd is. Dit boek laat zien hoeveel minder vrouwen waren dan mannen. Het laat zien wat voor dingen een vrouw moest trotseren voor een man, en hoe weinig zij voorstelt zonder hem. 
Anna is een heel verdrietig en melancholieke jonge vrouw.  Ze heeft veel moeten doorstaan in het weeshuis, wat vroeger niet veel meer was dan een werkhuis. Wanneer zij een opening ziet, een stukje licht in de duisternis, pakt zij haar kans. Dit pakt echter totaal anders uit dan verwacht. De depressie die zij kent van het weeshuis lijkt terug te keren. De duisternis lijkt haar volledig te omhullen. 
Smit heeft de omstandigheden en uitdagingen van vrouwen in de 20ste eeuw heel mooi weergeven. Erg aangrijpend en meeslepend boek. Ik kon mij erg goed inleven in de hoofdpersoon, wat ik als één van de belangrijkste aspecten in een boek vind. Ook leest het boek lekker vlot. Anna's depressie heeft mij erg aangegrepen, en met elk hoofdstuk die ik las groeide de sympathie voor de vrouwen uit deze tijd. 
Een minder puntje vind ik wel het wat abrupte einde. Het einde kwam voor mij veel te snel. Naar mijn idee had er nog veel meer geschreven kunnen worden. Maar dat kan natuurlijk ook komen omdat ik het zo vreselijk leuk vond om dit boek te lezen : ), het eind zelf was wel erg mooi. 
Dit was het eerste boek dat ik van Susan Smit heb gelezen, maar ik ben zeker van plan om meer boeken van haar te lezen!


Van mij krijgt dit boek 4,5 sterren. Een halve ster aftrek van het abrupte eind. Verder een dikke aanrader!

Wat vonden jullie?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb