Haal de vroedvrouw Jennifer Worth

Gepubliceerd op 27 maart 2021 om 15:05

Het is 1950 als de 22-jarige Jennifer Worth als vroedvrouw komt werken bij de nonnen van Nonnatus House, een kloosterorde die al sinds 1870 actief is in de Londense docklands. Het is een plek waar behalve de politie en de bewoners niemand durft te komen: bordelen, straatbendes en alcoholisten tussen de gebombardeerde huizen. Kinderen worden geboren onder erbarmelijke omstandigheden in huizen zonder elektriciteit en veelal zonder stromend water. Geen gemakkelijke omgeving om in te werken, maar naast deze hardheid en onvermijdelijke drama's ervaart Jennifer Worth onverwachte vriendelijkheid en begrip, altijd vergezeld van een grote dosis Cockney-humor. Jennifer Worth vertelt niet alleen met liefde over de vrouwen voor wie ze dag en nacht klaarstaat, maar ook over de nonnengemeenschap waarin ze woont: wijs en vroom, maar ook werelds en grappig, soms gekmakend en vaak excentriek.

 

Wauw, ik ben zeer onder de indruk van dit boek. Jennifer Worth verteld over haar eigen ervaringen, waardoor het niet alleen een historische roman is, maar ook een waargebeurd verhaal. Dat maakt dit boek extra interessant; dat je weet dat alles wat je leest ook echt heeft plaatsgevonden. 
Door het verhaal heen worden goede beschrijvingen gegeven van hoe het er in de jaren 50 van de vorige eeuw aan toe ging. Ze beschrijft de omstandigheden waarin mensen leefden en hoe de wereld er anders uitzag dan nu. 
Het verhaal zit vol anekdotes. Deze verschillen van grappig, tot tragisch tot spannend. 
Soms, met name in het begin, lijkt het boek wat chaotisch. De tijdlijn is een beetje vaag. Naarmate het verhaal vordert merk ik wat meer structuur (of ik begin de structuur te begrijpen, dat kan ook :-))
Sommige van de verhalen staan niet direct in verband met vroedvrouwen, zoals het gedeelte over Mary, een jong meisje dat in haar eentje in Londen aankomt. Maar alle verhalen zijn super interessant. 
Dit boek is onderdeel van een trilogie, met deel twee De kinderen van het armenhuis en deel drie Afscheid van de vroedvrouwen. 
Ook is er een televisie serie van gemaakt, genaamd Call the midwife. Ik heb de serie zelf niet gezien, dus ik kan er zelf geen oordeel over geven. 

 

Ik geef dit boek 4 sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb