De apothekersdochter Julie Klassen

Gepubliceerd op 16 februari 2021 om 14:58

Engeland, begin negentiende eeuw. Als Lilly Haswell vijftien is, verdwijnt haar moeder spoorloos. Jarenlang hoopt de apothekersdochter op een teken van leven. Maar het blijft stil. Ook van haar vader, met wie ze nauw samenwerkt, krijgt ze niets los over dit familiegeheim.
Dag in, dag uit helpt Lilly incognito in de apotheek. Voor vrouwen is het in die periode ongehoord om zich bezig te houden met medische zaken. Hoe ouder Lilly wordt, hoe meer haar verlangen groeit om het kleine dorp achter zich te laten en zelf de wereld te ontdekken. Zodra iemand haar de kans biedt om een tijdje in Londen te verblijven, grijpt Lilly die met beide handen aan, en zegt ze haar vader en broertje vaarwel. Ze begint aan een ontdekkingsreis naar haar plek in de grote wereld, naar avontuur en romantiek, en naar de waarheid omtrent het geheim dat haar familie al zo lang in zijn greep houdt. Maar dan krijgt ze bericht dat haar vader ziek is. Wetend dat zij de enige is die de apotheek draaiende kan houden, staat ze voor een moeilijke keuze. Welke koers zal Lilly haar leven geven?
(Bol.com)

 

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel speelt zich af in het plaatsje Bedsley Priors. Het is een inleidend stukje.
Het tweede deel is het langste deel en beslaat het grootste deel van het boek. Het begin speelt zich af in Londen, daarna in Bedsley Priors.
Het derde deel is een afsluitend stukje.
Het is een boek om heerlijk bij weg te dromen. Er is vooral veel romantiek. Steeds staat de vraag centraal 'Wat is het verstandigste/het juiste, en wat wil/verlang ik?'
Een intrigerend boek met veel belangrijke historische kenmerken; een vrouw mag niet werken, veel bals en veel jonge heren op de huwelijksmarkt.
Het boek heeft ook de nodige plotwendingen. 
Ook maakt de zoektocht naar de moeder het boek spannend. Waar is haar moeder naartoe? Wat voor leven leidt ze nu? Is ze gelukkig? Waarom is ze vertrokken? En zal Lilly de antwoorden op deze vragen vinden, of is haar moeder voorgoed verdwenen?
Wat ik erg origineel vind aan dit boek, zijn de quotes aan het begin van elk hoofdstuk. Deze quotes verschillen van apothekersrecepten en medicijnen uit kranten en boeken, en intrigerende zinnen die tijdgenoten hebben geschreven/gezegd. 
Dit boek is een beetje vergelijkbaar met de schrijfstijl van Jane Austen. Liefde en heren spelen een belangrijke rol. Ook de Londense charme speelt een grote rol. 
Heb genoten tijdens het lezen van dit boek. 

 

Ik geef het boek vier sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb