Life after life (leven na leven) Kate Atkinson

Gepubliceerd op 20 september 2020 om 15:31

Stel dat er niet alleen tweede kansen waren, maar derde kansen, vierde kansen, een oneindige hoeveelheid kansen om je leven te herhalen - totdat je het eindelijk goed deed.
Zou je dat wel willen?
In een koude, besneeuwde nacht in 1910 komt bankiersdochtertje Ursula Todd ter wereld in een lommerrijke buitenwijk van Londen - dood.
In diezelfde koude, besneeuwde nacht komt Ursula Todd ter wereld, schreeuwt lang en hard, en begint aan een leven dat, om het zachtjes uit te drukken, heel ongewoon zal blijken. Want terwijl ze groeit, gaat ze ook dood, herhaaldelijk, op verschillende manieren. Tegelijkertijd nadert de tweede grote oorlog van de eeuw.
Kan Ursula, gezegend door een schijnbaar oneindige hoeveelheid levens, de wereld redden van de onvermijdelijke neergang? En als ze dat kan - zal ze het ook doen?

Toen ik dit boek zag twijfelde ik of ik het wel zou lezen. Het klonk zo vreemd, maar dat maakte het ook wel speciaal. Uiteindelijk heb ik het gekocht. Het boek heeft daarna nog een lange tijd ongelezen in de kast gestaan. Totdat ik dacht: 'Nu ga ik gewoon beginnen, anders blijf ik het uitstellen.' Zonder echt iets te verwachten ben ik begonnen. En het was absoluut fantastisch! Ik heb echt genoten. 
Het verhaal gaat herhaaldelijk terug naar 1910. Elke keer krijgt Ursula de kans om opnieuw te beginnen. Elke keer maakt ze dan ook een andere keus en leidt ze elke keer een heel ander leven. Het is zeker een speciaal boek. Uiteraard zijn er hierdoor veel tijdsprongen, maar die worden duidelijk in de titel van het hoofdstuk vermeld. 
De schrijfstijl is gewoon heerlijk. Het leest lekker makkelijk weg. Daarnaast is het boek vol humor. 
Doordat het boek zo dik is, leer je de personages goed kennen. Het lijkt zelfs alsof ik ze in het echt heb gekend. Als een personage iets doet of zegt denk ik bijvoorbeeld 'Ja, dat is echt iets voor haar'.  Knap hoe Atkinson dit voor elkaar heeft gekregen. 
Wat een leuke toevoeging in het verhaal is, zijn de quotes tussendoor. Teksten op toepassing van de situatie of gevoelens van Ursula worden zo nu en dan in het verhaal opgenomen. Voor mij was dit een leuke afwisseling in het verhaal. 
Het is te lezen dat er goed is nagedacht over het verhaal. Het is origineel en het idee is ook nog goed uitgewerkt. 
De Eerste- en Tweede Wereldoorlog worden ook opgenomen in het verhaal. Vooral de Tweede Wereldoorlog beslaat een groot deel van het verhaal. Zo wordt de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende perspectieven geschreven en wordt de impact op verschillende manieren in beeld gebracht. 
Ook is er een heel mooi thema. Het 'wat als' speelt een belangrijke rol. En eigenlijk is het steeds niet goed genoeg, waardoor Ursula steeds weer opnieuw begint. En elke keer maakt ze een andere keuze. Hiermee maakt Atkinson ook duidelijk dat als je een andere keuze had gemaakt, die keuze niet per se veel beter had uitgepakt. 

 

Uiteindelijk heb ik heerlijk genoten van dit boek. Ik geef dit boek 4,5 sterren. 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb