Het gefluister van de bladeren Sarah McCoy

Gepubliceerd op 11 september 2022 om 14:58

Hallie Erminie, die eind negentiende eeuw opgroeit in een plantersfamilie in Kentucky, is een wilskrachtige jonge vrouw die één grote passie heeft in haar leven: schrijven. Ze is vastbesloten een groot schrijfster te worden en laat zich niet tegenhouden door de conventies van haar tijd, die bepalen dat een vrouw hoort te trouwen en kinderen te krijgen. Met het manuscript van haar debuutroman in haar koffer reist ze af naar New York om een uitgever te zoeken. Daar leert ze de journalist Post Wheeler kennen, een overtuigd vrijgezel. Vrij van amoureuze verwachtingen ontwikkelt zich tussen hen een bijzondere vriendschap, gebaseerd op wederzijds respect.
Zo begint een spel van aantrekken en afstoten dat tien jaar zal duren en hen naar Europa, alle uithoeken van Amerika en zelfs Japan zal brengen. Steeds weer merken ze dat de aantrekkingskracht tussen hen groeit, maar het lot lijkt hen telkens uit elkaar te drijven. Durven ze elkaar uiteindelijk de liefde te verklaren?

 

Dit is mijn eerste ervaring met McCoy. Haar andere boeken spraken mij altijd minder aan, maar na het lezen van deze achterflap werd ik toch wel erg enthousiast. Ik ben namelijk dol op historische romans over onconventionele personen. En ik ben niet teleurgesteld. Een heerlijke roman om buiten in het zonnetje te lezen. 
Wat ik niet wist toen ik begon met lezen, maar wat mijn waardering voor dit boek verder heeft laten groeien, is dat het gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen. Hallie Erminie en Post Wheeler hebben echt geleefd. Ik kwam hier pas achter bij het dankwoord, maar ik was hier blij door verrast. 
McCoy heeft leuke en interessante personen gekozen om over te schrijven. Hallie Erminie is anders dan andere vrouwen uit die tijd. Ze heeft andere eisen en hoop voor het leven, ze heeft een sterk karakter en komt voor zichzelf op. Toch blijft ze verrassen. Wheeler is ook een beetje een vreemde vogel. Ook zijn leven is anders dan die van de meeste mannen. Hij heeft geen behoefte aan een vrouw en blijft spanning en verandering opzoeken. Zowel Hallie als Post zijn trotse mensen en miscommunicatie tussen die twee is eerder regel dan uitzondering. Lezen over hun liefde en  passie voor elkaar, maar tegelijkertijd de onzekerheid en de kwetsbaarheid is fantastisch.
McCoy heeft ervoor gekozen om zowel Hallie als Post aan het woord te laten, waardoor er twee verhaallijnen ontstaan die elkaar hier en daar overlappen. Dit zorgt voor goed inzicht in beide personages. Jammer is wel dat het allebei in het ik-perspectief is geschreven, waardoor ik bij elke wisseling even moest schakelen. 
Verder wordt het verhaal versterkt door hier en daar de filosofische gedachtes over God, het Lot en de voorzienigheid. Hallie en Post denken hier anders over wat tot interessante gesprekken en gedachtes leidt. 
In het verhaal waren echter ook wat (kleine) negatieve kanten. Zo spreekt Hallie, ook wanneer ze al volwassen is, over haar moeder als 'mammy'. Dit komt erg kinderachtig over en was tijdens het lezen een beetje irritant. 
Verder is het hier en daar wat voorspelbaar. Dit was vooral een gedachte tijdens het lezen, en nu ik weet dat het boek geschreven is naar aanleiding van echte personen en gebeurtenissen is dit misschien wat minder relevant commentaar. Toch is het wel iets waar ik mij af en toe tijdens het lezen wat aan stoorde. Maar er gebeurt veel in het verhaal, dus blijft het leuk om te lezen. 

 

Over het algemeen, op wat kleine dingen na, erg positief over dit romantische, waargebeurde verhaal. Ik geef het vier sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.