Muse of Nightmares/Muze Laini Taylor

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 13:49

Sarai heeft al heel wat nachtmerries gezien en dacht dat ze elke verschrikking inmiddels wel kende. Ze had het fout. Zij en Lazlo zijn niet langer wie ze waren – hij een god, zij een geest. Terwijl Minya hen gevangenhoudt om wraak te kunnen nemen op Ween, worstelt Lazlo met een onmogelijk dilemma: redt hij de vrouw van wie hij houdt, of alle anderen? Sarai voelt zich machteloos, maar is ze dat ook? De muze van nachtmerries heeft nog niet ontdekt waar ze toe in staat is.
Een nieuwe vijand verwoest het laatste beetje hoop dat de inwoners van Ween nog hadden, en de mysteries van de mesarthim worden weer opgerakeld: waar komen de goden vandaan, en waarom? Wat is er gebeurd met de duizenden kinderen die in de citadel geboren werden? En terwijl vergeten deuren worden geopend en nieuwe werelden onthuld is de belangrijkste vraag van al: horen helden monsters af te slachten, of is het misschien mogelijk ze te redden?
(Bol.com)

 

Na lang wachten door vertraging van de bestelling is hij eindelijk binnen. Snel mijn pakketje open gemaakt, en even door het boek heen gebladerd. Dit belooft veel goeds, dacht ik toen ik de prachtige tekeningen ontdekte. Snel begonnen met lezen, en het stelt totaal niet teleur. Wat een prachtig vervolg!
Na ook dit deel te hebben gelezen kom ik er pas echt achter hoe goed deze verhalen zijn opgebouwd. Veel van wat in het vorige deel al even aan de orde kwam, zoals de vogel Wraith, worden in dit deel verder uitgewerkt. Hieruit blijkt dat Taylor veel aandacht heeft besteed aan de constructie van het verhaal. 
Net zoals in het vorige deel zijn de personages (ook een aantal nieuwe) goed uitgewerkt. Doordat inzicht wordt geboden in meerdere personages voel je jezelf soms in tweeën gescheurd; je voelt mee met beide kanten, terwijl ze hier als elkaars vijanden worden gepresenteerd. Wie wil je eigenlijk dat er wint? Wie zijn de 'goeden' en wie de 'slechten'? Wat zou überhaupt een goede afloop zijn? Ook in de personages moet veel tijd en aandacht hebben gezeten. Ze voelen compleet en echt aan. 
Ook is hier de schrijfstijl weer prachtig. Ik voel mij helemaal opgezogen in het verhaal, mede door de prachtige karakteriseringen en beschrijvingen. Heerlijk om lekker bij weg te dromen en over te fantaseren. Ook nu weer zijn de werelden zo beschreven dat het voelt alsof ze echt bestaan. In de fantasie komen ze tot leven, je kunt je er gemakkelijk een beeld bij vormen. 
In tegenstelling tot het vorige deel vind ik dat het verhaal snel op gang kwam. De spanning zat er al snel in. Eenmaal begonnen met lezen kon ik haast niet meer stoppen. Dit komt ook deels doordat er een nieuwe verhaallijn wordt geïntroduceerd, met nieuwe personages. De wereld waarin zij leven is net even anders. Deze verhaallijn geeft het verhaal meer diepgang.
Het einde is bevredigend, en wederom is hier veel aandacht aan besteed. Alles is goed en netjes uitgewerkt. De raadsels zijn eindelijk opgelost en er kan gewerkt worden aan een toekomst. Die toekomst biedt echter nog genoeg mogelijkheden voor meer verhalen. Hopen dat die er ook zullen komen!

 

Al met al dus erg genoten. Ik geef het vijf sterren. 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.