The chronicles of Narnia C.S Lewis

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 16:26

Narnia bestaat uit 7 delen (ja, echt, niet uit drie delen zoals de meeste mensen denken). Ik zal eerst van alle delen een korte samenvatting geven, waarna ik mijn beoordeling van de boeken als geheel zal geven. 

1. The maigician's nephew
Dit boek is later dan de andere delen geschreven, maar Lewis wilde dat dit boek als eerste gelezen zou worden. 
Dit boek gaat over het ontstaan van Narnia; hoe Narnia vanuit het niets geschapen is, hoe de eerste mensen in Narnia terecht zijn gekomen en ook hoe de White Witch uit het tweede deel naar Narnia is gekomen. 

2. The lion, the witch and the wardrobe
Dit deel is ook verfilmd. 
Het gaat over vier kinderen (Lucy, Edmund, Susan en Peter) die 'per ongeluk' in Narnia terechtkomen. Narnia is een magische wereld waar de dieren kunnen praten, de bomen kunnen dansen en waar allerlei figuren als dwergen, centaurs en faunen bestaan. Eenmaal in Narnia helpen ze de White Witch verslaan die Narnia in een eeuwige winter houdt. 

3. The horse and his boy
Dit deel verteld het verhaal over een jongen en een pratend paard die uit Calormen en zijn slavernij proberen te ontsnappen door naar Narnia te vluchten. Onderweg ontmoeten ze een meisje en een paard die hetzelfde doel hebben. Ze besluiten samen verder te reizen. Hun persoonlijke missie heeft grote gevolgen. 

4. Prince Caspian
Ook dit deel is verfilmd. 
Hierin wordt het verhaal van prince Caspian beschreven. Caspian moet vluchten voor zijn oom, Miraz, die hem wilt vermoorden. Miraz wilt dat zijn eigen zoon koning wordt en alleen Caspian staat dat in de weg. Caspian weet te ontkomen. Ondertussen ontdekt hij Narnia, waar hij wordt benoemd tot koning, om zijn volk, de Telmarijnen, die de Narniërs willen uitroeien, te verslaan. De pevensies broers en zussen komen Caspian helpen. 

5. The voyage of the Dwan Treader
Dit is het laatste deel dat verfilmd is. 
Caspian gaat opzoek naar de zeven heren die zijn vader trouw waren, maar die moesten vluchten toen zijn oom Miraz koning werd. Caspian begint zijn zoektocht om de zeven heren zo mogelijk te wreken. Lucy en Edmund keren terug naar Narnia en helpen Caspian. Hun neefje, Eustace wordt ook meegesleurd naar Narnia. 

6. The silver chair
Eustace Scrubb en Jill Poll (een meisje van zijn school) zijn naar Narnia geroepen om de verloren prins Rilian op te sporen. Rilian is al een tijdje vermist. Iedereen die hem is gaan zoeken is nooit meer teruggekeerd. Zijn vader, Caspian, nadert de dood en hij heeft geen andere kinderen, dus moet prins Rilian gevonden worden om zijn vader op te kunnen volgen. 

7. The last battle
Dit is het laatste deel in de serie. Jill en Eustace keren terug naar Narnia. In Narnia doet een aap alsof hij uit naam van Aslan spreekt, maar ondertussen onderdrukt hij de Narniërs. 
Dit deel is een echte afsluiting. Ook personages uit andere delen keren terug op het eind. 

Dit waren alle delen. Behoorlijk wat, hopelijk heb je nog steeds zin om ze te lezen, want het zijn super leuke boeken!
De verhalen zijn van origine sprookjes, maar ze zijn erg leuk om te lezen voor alle leeftijden! Er komt veel kinderlogica in voor, en dat maakte het voor mij juist leuk om te lezen. Ik vind het ook heerlijk om zo nu en dan lekker weg te dromen naar een fantasiewereld en te lezen over de avonturen die de personages meemaken. 
Ook zijn de verhalen toch spannend, op een andere manier als een thriller, dat zeker, maar dat maakt de boeken niet minder leuk. 
De schrijfstijl kun je vergelijken met de stijl van Lewis Carroll, de schrijver van Alice in Wonderland. 
Als ik de verhalen lees, zie ik veel overeenkomsten met kernwaarden uit de bijbel. C.S Lewis aanhing het Christendom, dus het zou best mogelijk kunnen zijn dat hij inderdaad geïnspireerd was door de bijbel. 
De films lijken veel op de boeken. In de films zijn er wel een aantal dingen bij verzonnen, zoals de groene mist in The voyage of the Dawn Treader. 

Ik geef de boeken vijf sterren


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.