De jacht op Che Guevara Kevin Maurer en Mitch Weiss

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 13:39

Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl
1967. De bekende Argentijnse revolutionair Che Guevara wil een opstand in Bolivia ontketenen. Maar de Boliviaanse president krijgt er lucht van en vraagt de VS om hulp. De jacht op Che Guevara kan beginnen. Het wordt een van de eerste succesvolle missies van de US Special Forces in de geschiedenis: Che wordt opgespoord en gedood. Aan de hand van regeringsrapporten en documenten, ooggetuigenverslagen en gesprekken met hoofdrolspelers beschrijven Mitch Weiss en Kevin Maurer tot in detail de nog nooit eerder vertelde uitschakeling van de beruchte revolutionair – een missie die later in Afghanistan en Irak werd gekopieerd.

 

Bij dit boek sprak het me aan dat het door twee journalisten is geschreven. Journalisten hebben over het algemeen een pakkende schrijfstijl en zijn gewend onderzoek te doen. Ook in dit boek is dat het geval. 
Het verhaal van Che Guevara is waargebeurd. Che was een revolutionair. In Cuba had hij er mede voor gezorgd dat Fidel Castro de macht kon grijpen. Na zijn succes is Cuba wilde hij zijn revolutie uitbreiden naar omringende landen, te beginnen met Cuba. Dit bleek echter een grote fout: in Bolivia wachtte zijn ondergang. 
Maurer en Weiss beschrijven het verhaal over Guevara vanuit het perspectief van de Special Forces. In de jaren zestig van de vorige eeuw woedde de Koude Oorlog nog volop. De Verenigde Staten waren daarom niet zo blij met de communistische Che. Daarom stuurden de Verenigde Staten een aantal van haar Special Force militairen naar Bolivia om de militairen daar op te leiden. Zo konden de Bolivianen de guerrilla strijders zelf uitschakelen. 
Zoals al voorspeld leest het verhaal makkelijk. Het is geschreven in de vorm van een roman, maar ondertussen berust elk detail op waarheid. Voor degenen die het verhaal over Che nog niet kennen is het goed te volgen en een interessante kennismaking met zijn verhaal. Voor degenen die wel al op de hoogte zijn van Che vormt het verhaal een nieuw perspectief. De focus ligt op de Special Forces, maar ondertussen komen allerlei andere perspectieven aan bod. Zo is er de Boliviaanse militair Prado, de Boliviaanse president Barrientos, een inwoner van Bolivia, CIA medewerkers Rodriguez en Villoldo en een aantal gevangen genomen guerrilla's. Door deze aanpak heeft het verhaal veel diepgang gekregen en krijg je een breed beeld van de ontwikkelingen omtrent de jacht op Che Guevara. 
Weiss en Maurer geven daarnaast een genuanceerd beeld van de ontwikkelingen. Ze laten zien wat Che dreef, maar ook wat de Bolivianen en Amerikanen dreef. Het boek laat daarmee zien dat de mensen niet simpel goed of slecht zijn. Che streed voor de arme bevolking maar ondertussen moordde hij het Cubaanse regime was ook een regime van onderdrukking. 

 

Dit verhaal is kortom mega interessant, leest makkelijk en is goed onderzocht. Ik geef het boek vier sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.