Stervensuur. Acht literaire spannende verhalen Herman Koch ed.

Gepubliceerd op 2 oktober 2022 om 14:09

Speciaal voor Stervensuur schreven acht literaire auteurs een spannend verhaal, waarbij sommige voor het eerst in de huid van een thrillerauteur kropen. Bas Heijne verzorgde de inleiding van deze bijzondere bundel, en voorziet de discussie over de vraag of thrillers literair kunnen zijn van kritisch commentaar.

 

Dit boek bundelt dus acht verhalen van verschillende auteurs, waaronder Herman Koch, Wanda Reisel, Marcel Möring en Saskia de Coster. Doordat de verhalen door verschillende auteurs geschreven zijn, zijn alle verhalen anders. Het ene verhaal spreekt mij meer aan dan het andere, maar ik ga niet elk verhaal op zich uitgebreid bespreken. Ik bekijk het boek in zijn geheel. En in zijn geheel genomen heb ik erg genoten!
Het boek begint met een inleiding van Bas Heijne, een mooie opening voor de korte verhalen. Door de inleiding ben ik zelf gaan nadenken over de vraag of een thriller literair kan zijn. Mijn gedachten kon ik meteen toetsen aan de korte verhalen, met de inleiding van Heijne in mijn achterhoofd. 
Ik vind het bij een verhalenbundel altijd belangrijk dat er samenhang is tussen de verhalen, maar dat ze ook niet te veel op elkaar lijken. Het tweede is mooi gelukt doordat de verhalen door verschillende auteurs geschreven zijn. Elke schrijver heeft zo zijn eigen stijl, wat elk verhaal iets eigens geeft. De samenhang is hierdoor niet verloren gegaan. Dit komt ten eerste natuurlijk doordat de verhalen in hetzelfde genre zijn geschreven, maar ook doordat de dood centraal staat. In elk verhaal zal iemand binnenkort sterven, vandaar ook de titel Stervensuur. 
De verhalen zijn geschreven vanuit het idee een literaire thriller te produceren. Wat mij betreft is dit goed gelukt. De verhalen zijn spannend, en hebben meestal ook een onverwacht einde. Kenmerken bij uitstek van een thriller. Tegelijkertijd zetten de verhalen ook aan tot nadenken en reflectie doordat de mens, zijn omgeving, relaties, gedachten en handelen centraal staan. Dat maakt dat de verhalen meer zijn dan een simpele thriller: ze zijn ook literair. 
De verhalen zelf lezen in het algemeen vlot, ik had het boek zo uit. De personages zijn interessant, handelen vaak net anders dan verwacht. Het zijn spannende, interessante verhalen. 

In het algemeen dus erg tevreden! De verhalen lezen vlot, maken de verwachtingen die met de titel opgeroepen worden waar en passen bij een goede verhalenbundel. Ik geef het 4,5 sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.