Recensie eerder verschenen bij Blikopzeewolde.nl
De tweeling Saskia en Klara deelt alles met elkaar. Tot op een dag Klara spoorloos verdwijnt. Tien jaar later keert Saskia vanuit Amsterdam terug naar het zomerhuis van de familie nabij Stockholm. Ze vindt er de dagboeken van Klara. En een oud krantenknipsel waarin een verband wordt gelegd tussen Klara’s verdwijning en de moord op een man en een vrouw die Klara kende. Is Saskia in staat om alsnog de raadsels rond Klara’s verdwijning te ontrafelen
Zusje van me stond al enige tijd in mijn kast. Het boek komt oorspronkelijk ui 1997 wat mij lange tijd afhield van het lezen van dit boek. Uiteindelijk heb ik het toch opgepakt. Wat is het jammer dat ik dat niet eerder had gedaan! In drie dagen had ik het uit.
Dit boek gaat over Saskia en Klara. Klara is al lange tijd verdwenen en Saskia heeft een goed leven opgebouwd in Amsterdam. Door een onbelangrijke aanrijding met een fietser keren alle oude gevoelens echter terug. Saskia keert terug naar het zomerhuis in Zweden waar ze zich verdiept in de dagboeken van Klara. Soms lezen we over het leven van Saskia, soms lezen we fragmenten uit Klara’s dagboek.
Klara is een heel ander persoon dan Saskia. Ze voelt zich schuldig doordat zij de reden is dat haar moeder en zij vertrokken naar Zweden, terwijl Saskia en haar vader in Amsterdam achterbleven. Om dit goed te maken probeert ze haar vriendin te redden. Deze vriendin is echter een hopeloos geval. Ze kan geen liefde voelen, gooit al het geld over de balk en is alleen maar bezig met feesten. Klara geeft echter niet op en blijft proberen om haar te redden.
Deze twee verhaallijnen is de eerste reden dat dit boek bijzonder is. Het boek onderzoekt namelijk bekende thema’s zoals schuld, liefde, vriendschap en verlies op originele wijze. Klara voelt zich zo schuldig over haar deel in de scheiding dat ze er alles aan doet om haar vriendin te helpen. Ze doet er alles aan om goed te maken wat in het verleden is gebeurd. Het schuldgevoel van lang geleden heeft haar hele leven bepaald. Tegelijkertijd voelt ze een enorme loyaliteit en liefde voor haar vriendin. Het is een liefde die ze niet eerder heeft gevoeld, één die haar steeds doet terugkeren naar haar vriendin. Toch kan haar vriendin deze liefde niet teruggeven, simpelweg omdat ze daar niet toe in staat is.
Saskia is heel anders. Saskia probeert intimiteit en vriendschap zoveel mogelijk te vermijden. Saskia is zelfs een beetje kil tegenover anderen. Dit heeft echter ook een uitwerking op Saskia zelf: ze is erg eenzaam. Saskia wilt zich niet verliezen in een liefde zoals Klara dat wel heeft gedaan, maar net als Klara betaalt ze voor haar keuze een hoge prijs. Door deze twee verhaallijnen tegenover elkaar te zetten toont Voors zowel de noodzaak als het gevaar van vriendschap, liefde en intimiteit.
Een tweede reden waarom het boek zo bijzonder is, is de schrijfstijl. Voors schrijft op zo’n manier dat je de gedachten van de personages kan volgen. Deze gedachten en gevoelens zijn vaak tegenstrijdig en ingewikkeld en dat heeft zijn uitwerking op de schrijfstijl. Heel vaak zien we twee tegenstrijdigheden direct naast elkaar staan. De verwarring van de personages blijkt ook uit de soms erg lange zinnen, en soms zinnen van een paar woorden. Deze staan vaak ook vlak naast elkaar, wat voor een tweede vorm van tegenstelling zorgt. Voors weet zo op een bijzondere manier de verwarring en problemen van de personages inzichtelijk te maken in de schrijfstijl.
Tot slot zit er ook veel spanning in het verhaal. Als lezer wordt je nieuwsgierig naar wat er met Klara is gebeurd. Als je verder leest komen er alleen maar meer raadsels en vragen bij. Tegen het einde komt de ontknoping als een verrassing. Het einde van het verhaal vormt daarbij een mooi slot van een waar literair hoogstandje.
Zusje van me is kortom een erg bijzonder boek door de originele wijze waarop bekende thema’s als vriendschap en schuld worden onderzocht én door de bijzondere schrijfstijl. Dit boek is zeker een aanrader, ik geef het vijf sterren.
Reactie plaatsen
Reacties