Nederland bevrijd GT Rovers

Gepubliceerd op 2 april 2023 om 13:47

GT Rovers beschrijft in dit boek de periode van bezetting in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Nederlands-Indische situatie en de periode vlak na de oorlog. Ze schrijft korte stukjes over onder andere het dagelijks leven, de jappenkampen, de moffenmeiden, de bleekneusjes, de winterhulp en meer. Ze schrijft over zowel de goede als slechte momenten, over zowel vreugde, teleurstelling, angst en moed. 

 

GT Rovers zorgt met dit boek voor een kort overzicht van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt een grote verscheidenheid aan onderwerpen kort maar krachtig besproken. Zo krijg je een idee van het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië en vlak na de oorlog. Erg mooi is dat ze zowel de goede als de slechte momenten beschrijft en dat er enorm veel onderwerpen besproken worden. 
GT Rovers schrijft erg fijn. Elk onderwerp is een in de stijl van een kort blog geschreven, wat maakt dat alles goed te volgen en duidelijk is. En ondanks dat elk onderwerp kort besproken wordt haalt Rovers naar mijn mening veel belangrijke dingen eruit, waardoor dit boek een mooie kennismaking vormt met de Tweede Wereldoorlog. 
Een ander groot voordeel aan dit boek is dat ook Nederlands-Indië een plekje krijgt. Nederlands-Indië wordt namelijk vaak overgeslagen in boeken over de Tweede Wereldoorlog. GT Rovers richt zich echter wel wat veel op de westerse belevenis van de gebeurtenissen in Nederlands-Indië, waardoor het overzicht soms wat eenzijdig is. Desondanks benoemt ze veel belangrijke gebeurtenissen en komt hier en daar het Indische perspectief ook naar voren. 
Iets wat mij meteen aansprak in dit boek zijn de vele foto's. GT Rovers heeft bij elk onderwerp meestal twee foto's toegevoegd waardoor je ook een beeld krijgt bij de gebeurtenissen. De foto's voegen daarbij ook echt iets toe aan het geschrevene waardoor de foto's een mooie rol vervullen. Jammer is wel dat er nooit een toelichting bij de foto's staat. Zo is het onduidelijk wanneer de foto is genomen en staat er geen verhelderende tekst wat de foto afbeeld. Dit doet echter niets af aan het effect dat veel van de foto's op mij hadden. 

 

GT Rovers heeft met dit boek een mooie inleiding geboden op de Tweede Wereldoorlog. Aan dit boek zitten twee grote voordelen: de foto's en het opnemen van Nederlands-Indië in het overzicht. Ik ben erg tevreden met dit boek en geef het 3,5 sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb