Socratisch gesprek voor beginners Marlou van Paridon

Gepubliceerd op 18 juli 2021 om 14:50

Socrates zette mensen aan tot zelf denken in plaats van op de mening van anderen af te gaan. De socratische gespreksmethode leidt tot betere gesprekken doordat oordelen wordt uitgesteld, gesprekken concreet blijven en goed wordt geluisterd. Betere uitwisseling van informatie, beter begrip van elkaars perspectief, beter contact en beter denken.
Ervaren gespreksleider Marlou van Paridon legt het socratisch gesprek kort en bondig uit in vijf stappen, compleet met checklisten en overzichten van de belangrijkste handvatten en valkuilen voor de beginnende gespreksleider. Voorbeelden van socratische gesprekken uit de praktijk maken de gesprekstappen nog inzichtelijker.
De socratische gesprekshouding zorgt voor ruimte tussen mensen en leidt als geen andere dialoogvorm tot het doorbreken van vastgeroeste denkpatronen en tot confrontatie en verdieping van argumentaties om te komen tot fundamenteel nieuwe inzichten. Bovendien helpt de socratische benadering om in deze tijd van regelgeving en verkokering het grotere geheel weer te gaan zien.

Ik ben nog niet heel erg ingelezen in de filosofie, maar persoonlijk vind ik dit een erg interessant boek. 
Het Socratisch gesprek is iets wat je in een groep kan toepassen, daar is het in dit boek ook vooral op gericht. Maar het is ook iets wat je je eigen kunt maken, en in het dagelijks leven zou kunnen toepassen. Wat de essentie van het Socratisch gesprek is, is dat je doormiddel van vragen stellen eerst de situatie duidelijk hebt. Je stelt je oordeel uit, stuurt niet aan op een bepaald antwoord, maar laat de ander tot inzicht komen door vragen te stellen. Het Socratisch gesprek is niet een middel om een ander van jouw gelijk te overtuigen. Wel kan je iemand wijzen op tegenstrijdigheden in zijn antwoord, degene laten nadenken over zijn uitspraken.
Ik had wel andere verwachtingen van het boek. Het boek gaat vooral in op de bedrijfscultuur, minder op puur filosofisch gebied. Toch vond ik het erg leuk om dit boek te lezen. Ik heb er veel van geleerd. Deze manier van een gesprek voeren kan echt heel nuttig zijn in het bedrijfsleven, zolang iedereen een open houding aanneemt. Je kan veel over anderen, maar vooral over jezelf leren. 
Er is een hoofdstuk gewijd aan achtergrondinformatie over de oorsprong van het Socratisch gesprek, waarom je de methode zou gebruiken en vooral ook wanneer je de methode juist niet moet gebruiken. Daarbij staat bij elke stap duidelijke aanwijzingen voor de gespreksleider. Ook zijn er voorbeelden uit de praktijk opgenomen in het boek. Ik vind dit zelf een hele nuttige toevoeging. Het geeft wat duidelijker weer wanneer je als gespreksleider moet interveniëren en welke voorbeeldervaringen geschikt zijn om te gebruiken. 
Ik kan niet wachten om de methode zelf in de praktijk te gaan brengen!

 

Ik geef dit boek 4,5 sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.