Uit liefde voor mijn kind Betty Mahmoody

Gepubliceerd op 16 juli 2022 om 14:47

Recensie eerder verschenen in Blikopzeewolde.nl
In Uit liefde voor mijn kind vertelt Betty Mahmoody wat er is gebeurd na haar dramatische vlucht uit Iran. Zij beschrijft de gebeurtenissen in de Amerikaanse ambassade in Turkije, haar aankomst in Amerika en hoe het daarna verder is gegaan. Zij geeft antwoord op de miljoenen vragen die de lezers van haar eerste boek bezighouden. Hoe heeft haar dochter Mahtob de gebeurtenissen verwerkt? Hoe denkt Mahtob over haar vader en hoe veilig zijn moeder en dochter op dit moment?

 

Dit boek is het vervolg op In een sluier gevangen. Hierin schrijft Betty hoe haar man haarzelf en haar dochter in Iran gevangen hield en hoe Betty uiteindelijk samen met haar dochter is ontsnapt. Ik heb Uit liefde voor mijn kind gekregen van een buurvrouw, en heb In een sluier gevangen nog niet gelezen. Uit liefde voor mijn kind was voor mij goed te volgen, ook zonder het voorgaande boek te hebben gelezen. Ik ben echter zeker van plan In een sluier gevangen nog aan te schaffen. Want wat een heftig verhaal verteld Betty hier!
Het boek is onderverdeeld in drie delen. Het eerste deel gaat over de gebeurtenissen na aankomst bij de ambassade en vlak na de aankomst in Amerika. In het tweede deel worden verhalen van andere ouders verteld waarvan de kinderen naar een ander land zijn ontvoerd. Het derde en laatste deel gaat over Betty's leven en dat van haar gezin in Amerika. Ze verteld over de opgelopen trauma's van alle drie haar kinderen, wat haar ervaringen zijn geweest na de publicatie van het boek en hoe Mahtob en zij de ontvoering hebben verwerkt. 
Dit boek is inmiddels al redelijk oud; het is voor het eerst gepubliceerd in 1992. Er zal inmiddels wel wat veranderd zijn, maar de verhalen die Betty te vertellen heeft blijven even schokkend. Alle verhalen gaan over ontvoerde kinderen. Elk verhaal is echter uniek. Zo zijn er ouders geweest die kinderen terug proberen te krijgen via het rechtssysteem, maar er zijn ook ouders die hun kinderen zelf terug ontvoeren of hen laten ontvoeren. Veel van de ontvoeringen vinden plaats tussen Amerika en een islamitisch land, maar er zit ook een ontvoering bij tussen Amerika en Duitsland. Verder zijn het niet alleen de vaders die hun kinderen ontvoeren, maar ook de moeders. Elk verhaal is even treurig en schokkend. 
Betty schrijft heel persoonlijk. Dit maakt het makkelijk om je in haar positie in te leven, hoewel ik niet denk dat iemand ooit kan begrijpen hoe het is, zonder het zelf meegemaakt te hebben. Betty neemt je mee in haar ervaringen. Want ook na terugkomst in Amerika is het verhaal niet ten einde. Er zijn trauma's ontstaan die misschien nooit meer verdwijnen, en zorgen die zeker nooit meer weg gaan. 

 

Al met al een schokkend, maar pakkend geschreven verhaal. Ik geef het 4,5 sterren. 

 

Tip: In een sluier gevangen is in 1991 verfilmd onder de titel: Not without my daughter. In 2002 is het nog een keer verfilmd, nu vanuit het gezichtspunt van Moody, onder de titel Without my daughter. In 2015 bracht Mahtob zelf een boek uit, onder de titel My name is Mahtob.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.