De terroristenjaagster Anoniem

Gepubliceerd op 14 januari 2022 om 14:46

Een onthullend verhaal van een joodse vrouw uit Irak, die een van de belangrijkste moslimterrorisme-experts ter wereld is. Vermomd als moslimvrouw infiltreerde ze in de VS in vele radicaal islamitische groeperingen om vitale informatie te verkrijgen over banden met organisaties als Hamas, Hezbollah en Al-Qaeda.
Na de executie van haar vader door handlangers van Saddam Hoessein - hij werd ervan beschuldigd voor Israël te spioneren - en twee jaar huisarrest in Bagdad, besluit ze te vluchten. Via Iran en Israël komt ze in de VS terecht, waar ze voor een geheime dienst gaat werken.
Op onnavolgbare wijze vertelt ze hoe ze door haar unieke kennis en ervaring van de moslimcultuur kon infiltreren in terroristische organisaties zonder ontdekt te worden.

 

(Inmiddels is het boek ook onder haar ware naam, Rita Katz, uitgegeven. Ik kies er echter voor om het hier bij Anoniem te houden, omdat de druk die ik heb gelezen op deze manier is uitgegeven.)

 

Wat een indrukwekkend verhaal!
Dit boek is bijzonder doordat het enerzijds heel persoonlijk is, maar tegelijk ook heel veel informatie verschaft over terroristenorganisaties en de bestrijding daarvan (in de VS). 
Het boek kun je indelen in twee delen. Eerst het verhaal van Anoniem persoonlijk. Hoe zij opgroeide als kind, moest vluchten en haar leven in oorlogsgebied.  Vervolgens komt ze terecht in de Verenigde Staten, waar ze helemaal opnieuw moet beginnen, en een baan vindt als researcher. Daar doet ze allerlei ontdekkingen, en weet ze haar achtergrond handig te gebruiken. Er wordt veel geschreven over haar persoonlijke situatie en hoe ze de dingen ervaart. Dat maakt het boek echt zoveel aantrekkelijker en makkelijker te lezen. Echt een pluspunt!
Er wordt veel inzicht gegeven in de werking van terroristenorganisaties, in redelijk begrijpelijke taal. Hier en daar wordt het echter wel wat te ingewikkeld of gedetailleerd. Misschien dat dit komt door haar eigen betrokkenheid bij de zaak, maar dat maakt het als lezer soms wel wat gecompliceerd. Het doet echter niets af aan de schokkende informatie. 
De achterflap heeft mij wel op het verkeerde been gezet. Hier schrijven ze over haar infiltratie in terroristenorganisaties. Ik weet de precieze definitie van infiltreren niet, en daar zal ik jullie ook niet mee lastig vallen, maar door deze woordkeuze had ik het idee dat er vooral veel bladzijdes besteed zouden worden aan de vrouw die zich verkleed als moslima en zich tussen andere moslims zou begeven. In een aantal passages gebeurd dit ook inderdaad, en die voegen veel toe aan het verhaal, maar er wordt vooral veel aandacht besteed aan het research gedeelte en hoe overheidsinstanties reageren op haar informatie. Niet per se negatief, maar moest wel even mijn verwachtingen bijstellen. 
De schrijfstijl is wel weer heel fijn. Heel losjes, begrijpelijke taal. De schrijver neemt je mee in haar verhaal. Het leest dus erg prettig. 
Ook vind ik het schokkend hoe er omgegaan werd met de informatie de Anoniem verschafte. Het gaat hier dan wel om de Verenigde Staten, maar dit zal zeker niet het enige land zijn dat er zo mee omgaat. 

 

Ik geef het boek 3,5 sterren. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb