Schilderslief Simone van der Vlugt

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 16:51

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door de vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx in Schilderslief terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt Rembrandts liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt Rembrandt van Rijn aan.

 

Ik vind dit een heel indrukwekkend boek. Het werpt een heel ander licht op Rembrandt van Rijn. Daarbij houd ik ervan om boeken te lezen over mensen uit de geschiedenis die minder bekend zijn, en Geertje Dircx is daar zeker een van. 
Van der Vlugt heeft zich gehouden aan de historische punten die over Geertje bekend zijn, maar heeft ook haar eigen fantasie verweven in het verhaal. Het is mooi hoe Van der Vlugt je echt weet mee te nemen naar een andere tijd. De namen, de beschrijvingen van kledingstukken en het landschap dragen hier allemaal aan bij. Ik kan mij overal een beeld bij vormen. 
Mooi is ook dat Van der Vlugt een stukje geschreven heeft over wat ze weet van Geertje en andere personen in het boek. Daarbij heeft ze enkele archiefstukken in het boek opgenomen. Hieruit blijkt het grondige onderzoek dat ze voorafgaand aan het schrijven gedaan moet hebben. (Hoewel ik haast niets begrijp van wat er staat, aangezien alles in oud-Nederlands is geschreven :))
Verder is het een boek waar je heerlijk bij kan wegdromen, maar ook een die verontrust en je een blik in het verleden geeft. 
Hoe Van der Vlugt Geertje weergeeft vind ik ook erg mooi. Het is heel anders dan de meeste, en hoewel we natuurlijk nooit kunnen zeggen wat voor persoon ze in werkelijkheid was, en wat haar redenen waren, vind ik het knap dat Van der Vlugt een zo andere twist kan geven aan haar karakter. Er is een persoon ontstaan die ik graag had leren kennen, en die ik kan bewonderen. 

 

Al met al erg genoten. Ik geef het 4,5 sterren. 

Hoe vinden jullie de weergave van Geertje?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb